«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο Ένα»

Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα 102,5» «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου στις 10:15 το πρωί θα μιλήσουμε με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο που είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bourdieu (Ελβετία), μέλος συντακτικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και επιθεωρήσεων, και διευθυντής της ετήσιας τρίγλωσσης επιθεώρησης κοινωνικών ερευνών «Κοινωνικές Επιστήμες». Το 2019 χρίστηκε Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας. Μαζί, θα παρουσιάσουμε τρία βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδ. Καρδαμίτσα «Κοινωνιολογικοί Λόγοι Δράσεις», «Περί Αυτονομίας, Για την Ελληνική Κοινωνιολογία», «Αριθμοί και Άνθρωποι», Υγειονομικά Δεδομένα για μια πολιτική οικονομία του Κοινωνικού βιβλίο που είναι γραμμένο σε συνεργασία με την Αθηνά Καρατζά και τη Λίλα Παπαβασιλείου.
Στα βιβλία αυτά ο Ν. Παναγιωτόπουλος έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αφορούν στην κρίση που διανύουμε την οικονομική αλλά και την υγειονομική μάλιστα το Αριθμοί και Άνθρωποι αυτό ακριβώς εξετάζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των εργαζομένων και των πολιτών. Κοινωνιολόγοι και γιατροί, έχοντας την εδραία πεποίθηση πως είναι καιρός να έρθουν σε ρήξη με μια λογική «ιδιωτικοποίησης» και να διαμαρτυρηθούν δημόσια και αποτελεσματικά ενάντια στις οδυνηρές συνθήκες της (εργασιακής) ζωής, θέλησαν να βγουν από το γραφείο του γιατρού και το εργαστήριο του ερευνητή, για να καταγγείλουν ένα σκάνδαλο τόσο πολιτικό όσο και ηθικό επέλεξαν ως αντικείμενο έρευνας να εξετάσουν τις σχέσεις που συνέδεσαν τους ταχύτατους και ριζικούς, νεοφιλελεύθερης προοπτικής και έμπνευσης, μετασχηματισμούς που έπληξαν τους εργαζομένους καθώς και τις πολλαπλές ιατρικές παθήσεις που απέρρεαν από αυτούς, να αναδείξουν τις δομές και τις δυναμικές του κόσμου της εργασίας που αρρωσταίνει συστηματικά τους ανθρώπους και προκαλεί έναν ανυπόφορο κυκεώνα στο πεδίο της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων πόρων, παράγοντας ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μάλιστα το τεύχος των Κοινωνικών Επιστημών 8,9,10 ήταν αφιερωμένο σ’ αυτές τις έρευνες και διαφαίνεται ακόμη και σήμερα την εποχή της επιδημίας πόσο τα μέτρα αλλά και οι στοχοποίηση των εργασιακών σχέσεων επιδρούν στην υγεία των ανθρώπων και δημιουργούν προβλήματα τόσο ψυχολογικά όσο και πραγματικά.
Τα δυο άλλα βιβλία ασχολούνται με τον τρόπο που η κοινωνιολογία μπορεί να απαντήσει στις μορφές χειραγώγησης από την εξουσία πώς μπορεί να απαντήσει έστω και ως εργαλείο κριτικής απέναντι στις μορφές συμβολικής κυριαρχίας που ολοένα και πληθαίνουν στις μέρες μας. Στο επίκεντρο λοιπόν της συζήτησης μας η κοινωνιολογία και ο ρόλος της στην κοινωνία μας, η οικονομική κρίση, η επιδημιολογική κρίση και φυσικά ο πολιτισμός και το Πανεπιστήμιο, οι διανοούμενοι και η σιωπή τους, στην απόκρυψη του γεγονότος και στο ζητούμενο νόημα που χάνεται «σαν το νερό στην πέτρα», όπως γράφει ο Καρούζος και μας το υπενθυμίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε για το βιβλίο του Ματ Ραφ «Η χώρα του Λάβκραφτ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Ο συγγραφέας έχει γεννηθεί στην Νέα Υόρκη το 1965 και έχει γράψει 7 βιβλία. Η Χώρα του Λάφκραφτ έγινε σήριαλ από το HBO. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα τρόμου και σκοτεινής φαντασίας. Για τους λάτρεις του είδους, πολύ ατμοσφαιρικό και συνδέει τη λογοτεχνία τρόμου του Λάβκραφτ με τον τρόμο φυλετικού διαχωρισμού που βίωναν οι μαύροι της Αμερικής της εποχή του έμεινε γνωστή με τον όρο «Νομοθεσία Τζιμ Κρόου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.