«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο Ένα»

Η Σοφία Νικολάου

Αύριο Σάββατο, στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα 102,5» «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου στο πρώτο μέρος της εκπομπής θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του Μαξ Σέεκ το ψυχολογικό θρίλερ «Κυνηγός Μαγισσών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ο συγγραφέας έχει γεννηθεί στο Ελσίνκι και πριν τη συγγραφή ασχολήθηκε με το μάρκετινγκ. Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν πουληθεί σε 38 χώρες και το Χόλυγουντ ετοιμάζει την τηλεοπτική μεταφορά ενός συναρπαστικού θρίλερ. Το βιβλίο ξεκινά σε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα σε ένα πλουσιόσπιτο στα προάστια του Ελσίνκι. Πίσω όμως από τη φαινομενικά ειδυλλιακή εικόνα καραδοκεί ο θάνατος. Ακολουθεί μια σοκαριστική δολοφονία. Η γυναίκα ενός διάσημου συγγραφέα, η Μάρια βρίσκεται νεκρή ενώ εκείνος παρουσιάζει ένα από τα βιβλία του. Ο φόνος φαίνεται να συνδέεται με τον αποκρυφισμό. Ποια η σχέση του δολοφόνου με την τριλογία του συγγραφέα Κόπονεν; Η αρχιφύλακας Τζέσικα Νιέμι συνειδητοποιεί κάποια στιγμή ότι ο δολοφόνος δεν είναι ένας αλλά πολλοί και είναι οπαδοί μιας μορφής μαγείας. Ποιοι είναι οι δολοφόνοι και ποιο το σκοτεινό παρελθόν της Τζέσικα και οι δαίμονες του την στοιχειώνουν όσο προσπαθεί να ξεδιαλύνει το κουβάρι των φόνων έρχονται στο προσκήνιο; Ένα ψυχολογικό θρίλερ που χτίζει την ένταση στην ατμόσφαιρα δεξιοτεχνικά.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής συνομιλούμε με τον Γιάννη Μηλιό ομότιμο καθ. Πολιτικής Οικονομίας στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και διευθυντή της τριμηνιαίας μαρξιστικής επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας «Θέσεις», για το νέο του βιβλίο «1821 Ιχνηλατώντας το Έθνος, το Κράτος και τη Μεγάλη Ιδέα» που κυκλοφορεί από τις εκ. Αλεξάνδρεια. Όλη η χρονιά φέτος αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, όπως είχα υποσχεθεί θα παρουσιάσουμε ορισμένα βιβλία που αφορούν στην Επανάσταση. Το βιβλίο του Μηλιού επανεξετάζει τους μύθους γύρω από την Επανάσταση του 1821 και ξεκαθαρίζει ότι η Ελληνική Επανάσταση προκηρύχτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στην ημιαυτόνομη από την Υψηλή Πύλη Ηγεμονία της Μολδαβίας, δηλαδή στη σημερινή Ρουμανία, από τον ίδιο τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη. Επεκτάθηκε σχεδόν αμέσως στη γειτονική Ηγεμονία της Βλαχίας που βρίσκεται επίσης στη σημερινή Ρουμανία. Γιατί η Ελληνική Ιστορία συντηρεί το μύθο της έναρξης της Επανάστασης στης 25 Μαρτίου του 1821 (ημέρα εορτασμού του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» από την ορθόδοξη εκκλησία).και ότι έχει ξεκινήσει από την Αγία Λαύρα τη στιγμή στην Αγία Λαύρα δεν υπήρχε ψυχή εκείνη τη μέρα και η Επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει και στις 25 Μαρτίου, στην Πελοπόννησο είχαν ήδη καταληφθεί η Καλαμάτα και τα Καλάβρυτα, ενώ πολιορκείτο από τους επαναστάτες η Πάτρα; Η Επανάσταση του 1821 ήταν το αποκορύφωμα της αντίστασης στα 400 χρόνια σκλαβιάς, ενός ανελέητου και ακήρυχτου πολέμου που αρχίζει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της σκλαβιάς.
Το βιβλίο επανατοποθετεί τα πιο κρίσιμα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας: τη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους και των ορίων του, την οικοδόμηση του ελληνικού αστικού κράτους στην αρχική ρεπουμπλικανική και στις μετέπειτα «απολυταρχικές» μορφές του, την κληρονομιά της Επανάστασης και τις ιδεολογικές χρήσεις της έως σήμερα και διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο 1ο μέρος, Το έθνος και η Επανάσταση, στο 2ο Η Επανάσταση και το κράτος της και τέλος το 3ο μέρος Η Επανάσταση ως «Μεγάλη Ιδέα» και ως «παρόν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.