«Βιβλίο και Πολιτισμός» με τη Σοφία Νικολάου αυτό το Σάββατο στο Ράδιο ΕΝΑ

Η Σοφία Νικολάου

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής «Βιβλίο και Πολιτισμός» του ράδιο Ένα 102,5 που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου θα μιλήσουμε για το περίφημο έργο Αριστοτελιστές που είναι ένα καινοτόμο έργο πολιτισμού, αφορά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και απευθύνεται στην ελληνική και την παγκόσμια κοινότητα, δομημένο πάνω στο μοντέλο της ανοικτής καινοτομίας.

Αντικείμενό του είναι η ανάπτυξη και επίδειξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας για την ευρεία και πολυδιάστατη ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου των Αριστοτελικών κειμένων, καθώς και τον εκτεταμένο σχολιασμό τους.

Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει ως ένα κοινωνικά δικτυωμένο συνεργατικό περιβάλλον, που σημαίνει ότι οι χρήστες (ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές, ευρύ κοινό, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί κ.ά.) θα μπορούν όχι μόνο να περιηγηθούν, να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν το έργο, αλλά και να συνεισφέρουν άμεσα και δημιουργικά σε αυτό.

Το έργο συμβάλει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ανοιχτής καινοτομίας στο πεδίο του πολιτισμού με εκμετάλλευση της συλλογικής ευφυΐας. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΦΆΣΗ. Ξεκίνησε τον Αύγουστο 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2023. Υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινωνικής και Συλλογικής Ωφέλειας ACTION PLUS (ACTION PLUS ΚΟΙΝΣΕΠ) ιδρύθηκε το 2014, με κύριο στόχο να λειτουργήσει στο πεδίο της πολιτιστικής διαμεσολάβησης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τις Εκδόσεις Νήσος δραστηριοποιούνται από το 1992 στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Την Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου (EMEA) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων – ΙΤΥΕ Διόφαντος.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε για το κράτος πρόνοιας στην εποχή της κρίσης βασισμένο στον τόμο που κυκλοφόρησαν οι Εκ. Νήσος σε συνεργασία με το εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Πάντειου Πανεπιστημίου και μπορείτε να το διαβάσετε ελεύθερα στο διαδίκτυο «Φύλο Κράτος Πρόνοιας και Ανθεκτικότητα στην Κρίση» που έχουν συγγράψει η Νέλλη Καμπούρη, η Σούλα Μαρινούδη και η Γεωργία Πετράκη.

Πρόκειται για μοτίβα αντοχής των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια κοινωνικοοικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη (πρόγραμμα RESCuE)» Η ανθεκτικότητα των νοικοκυριών στις κοινωνικοοικονομικές κρίσεις βρέθηκε στο επίκεντρο του ερευνητικού έργου RESCuE. Κατά τον Πρόμπεργκερ το συνολικό ερευνητικό ερώτημα του RESCuE ήταν «πώς μπορεί μια μειονότητα ατόμων ή οικογενειών να τα καταφέρνει καλά κάτω από τις ίδιες δυσμενείς συνθήκες, τη στιγμή που μια γενική οικονομική κρίση οδηγεί άλλους ανθρώπους να υποφέρουν από κακουχίες.

Τα κράτη πρόνοιας, οι αγορές εργασίας, όπως και οι άλλες αγορές καθώς επίσης οι οικονομικές πολιτικές τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε μέσο επίπεδο, αποτελούν το πλαίσιο ή το «περιβάλλον» των προτύπων ανθεκτικότητας. Οι κυβερνήσεις και τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι οι μοναδικοί μηχανισμοί για την παροχή δικτύων ασφαλείας ενάντια στον αντίκτυπο της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Οι πολίτες, οι οικογένειές τους και τα νοικοκυριά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παθητικοί κοινωνικοί παράγοντες που εκτίθενται στην ανεργία και τη φτώχεια. Ούτε θα πρέπει να θεωρούνται ως παθητικοί αποδέκτες παροχών από ένα συρρικνωμένο κράτος πρόνοιας που διέρχεται κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.