«Βιβλίο και Πολιτισμός» με την Σοφία Νικολάου το Σάββατο στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5

Η Σοφία Νικολάου

Στην εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» του ράδιο Ένα 102,5 που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου, αυτό το Σάββατο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου που καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου, 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο θα έχουμε κοντά μας στο πρώτο μέρος της εκπομπής το συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη και το παιδικό και όχι μόνο βιβλίο του Ταλεντίνα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε εικονογράφηση Νικολέττας Φιλιππίδη.

Η Ταλεντίνα αφορά στην ιστορία ενός μικρού κοριτσιού της Λυδίας που της αρέσει πολύ η μουσική και παίζει πιάνο. Ο Αλέξης Σταμάτης χρησιμοποιεί μια συμβολική δύναμη για να μας μιλήσει για το ταλέντο το οποίο δεν είναι μόνο κάτι έμφυτο αλλά απαιτεί και πολύ δουλειά. Έτσι στην ουσία η Ταλεντίνα, η μυστική φίλη της Λυδίας είναι μια συμπαντική ενέργεια που της προσδίδει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, που την κάνει ξεχωριστή και την μυεί στο μαγικό κόσμο της μουσικής πανδαισίας. Ο Αλέξης Σταμάτης έχει εκδώσει δεκαεπτά μυθιστορήματα και τριάντα τέσσερα συνολικά βιβλία.

Από τα πιο γνωστά το Μπαρ Φλωμπέρ και η Αμερικάνικη Φούγκα που έχει βραβευτεί και Βίλα Κομπρέ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2007). Έχει εκδώσει επίσης 6 ποιητικές συλλογές. Το παιδικό του μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια. Τον Απρίλιο του 2013 μίλησε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στα πλαίσια της εκδήλωσης «Τέσσερις συγγραφείς του Νότου μιλούν για την κρίση». Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής μιλάμε με τη φίλη πια της εκπομπής Ζωή Νικητάκη για το πόσο καλό κάνουν στον ψυχισμό των παιδιών τα παραμύθια. Ενώ θα μας διηγηθεί στον αέρα ένα παραμύθι. H Zωή Νικητάκη αφηγείται παραμύθια για παιδιά και για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται, γράφει παραμύθια ενίοτε, μα και τα εικονογραφεί. Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της και έχει διδάξει επί δυο δεκαετίες παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ως φιλόλογος και από το 2006 έως το 2014 ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τα ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά, όπως και η γιαγιά της, που τον παραμυθοαιθέρα τους εμφύσησε στο νου και στην καρδιά της. Aφηγείται παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου, παραμύθια δικά της μα και ποιητικές ιστορίες. Αγαπά τα μαγικά παραμύθια και τις ιστορίες σοφίας που την αλήθεια απάνω στα φτερά τους κουβαλούν απ’ την αυγή του χρόνου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.