«Βιβλίο και Πολιτισμός» στο Ράδιο ΕΝΑ με την Σοφία Νικολάου

Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του ράδιο Ένα 102,5 «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου φιλοξενεί την Άρτεμη Παπανδρέου και το βιβλίο «Τοπία θολών Οριζόντων» που κυκλοφορεί από τις εκ. Μ. Σιδέρη. Ένα βιβλίο με φόντο την Ελλάδα του Εμφύλιου αλληλοσπαραγμού και τα πολιτικά γεγονότα σημαδεύουν τις ζωές των ηρώων της και ειδικότερα της Θεώνης που από την υπέροχη σχέση της με έναν αντάρτη του Ελλάς που η τύχη το έφερε να βρεθεί στο δρόμο της και να τον σώσει από τον εθνικό στρατό πέφτει στα χέρια ενός στρατιωτικού, έκτακτου στρατοδίκη στη δίκη του Ν. Μπελογιάννη, που συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη, του Κλεάνθη.

Ενός ανθρώπου, που η ψυχή του έχει σαπίσει και έχει μεταμορφωθεί σε τέρας έτσι όπως λέει ο Λουντέμης στο βιβλίο του οι Κερασιές θα ανθίσουν και φέτος «Η πρώτη κραυγή του ανθρώπου είναι κλάμα. Αποκεί και πέρα οι άνθρωποι ή παραμένουν άνθρωποι και κλαίνε, ή γίνονται τέρατα και κάνουν τους άλλους να κλαίνε». Η μυθοπλασία μπλέκει με τα ιστορικά γεγονότα που μας δίνουν το μωσαϊκό εκείνης της πολυτάραχης εποχής του Εμφυλίου, τους βομβαρδισμούς των ανταρτών με βόμβες ναπάλμ, αλλά και αργότερα την εποχή των πρώτων εθνικών βουλευτικών εκλογών όπου ψήφισαν για πρώτη οι γυναίκες το 1956, με το παροιμιώδες εκλογικό σύστημα που έδωσε τη νίκη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση πλειοψήφησε στην κάλπη με ποσοστό 48,15% (1.620.007 ψήφοι), συγκέντρωσε πολύ λιγότερες έδρες (132) από την ΕΡΕ του Καραμανλή, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών και εκλογικό ποσοστό 47,38% (1.594.112 ψήφοι) καθώς και την πρώτη μαραθώνια πορεία Ειρήνης το 1963, τον Λαμπράκη, και τη δολοφονία του από το παρακράτος της ΕΡΕ, τη δικτατορία, τις εξορίες. Ένας αιώνας σχεδόν ιστορικών και μυθοπλαστικών γεγονότων συνεκτικά δεμένων που αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο στήθηκε η ιστορία της Παπανδρέου.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο κ. Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μας μιλήσει για το βιβλίο του δημοσιογράφου Πιερ Σιπριό «Ν. Καζαντζάκης – Πιερ Σιπριό Συνομιλίες» σε μετάφραση Μαρίας Φλετορίδου που κυκλοφορεί από τις εκ. Καστανιώτης. Την εποχή που ο Καζαντζάκης συνομιλούσε με τον Σιπριό, ήταν εγκατεστημένος από χρόνια, στη μεσημβρινή Γαλλία, και συγκεκριμένα στην Αντίμπ, την αρχαία Αντίπολη, που με τον ήλιο της, τη θάλασσά της και τα πεύκα της του θύμιζε την Ελλάδα. Πρόκειται για μια βαρυσήμαντη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Καζαντζάκης στον Γάλλο δημοσιογράφο Πιερ Σιπριό τον Μάιο του 1957, έξι μήνες πριν από τον θάνατό του. Η συνέντευξη μεταδόθηκε σε επτά εκπομπές από τον εθνικό σταθμό της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και δημοσιεύτηκε πολύ αργότερα από τον Σιπριό, το 1990, σε αυτοτελή τόμο.

Στο τρίτο μέρος της εκπομπής τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Αργαλαστής με τους δασκάλους τους και το Σύλλογο Γονέων του Σχολείου διοργανώνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Φιλαναγνωσία του μήνα Απριλίου (μήνας παιδικού βιβλίου ο Απρίλης), συνάντηση με τον μουσικό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Δημήτρη Μπασλάμ. Οπότε τα παιδιά, Νικολέτα, Βαγγέλης, Βασίλης και Αριόλα θα συνομιλήσουν μαζί του στην εκπομπή για την ανάγνωση και για τα παραμύθια του ο «Γαργαληστής» και «Βρέχει φύλλα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.