«Βιβλίο και Πολιτισμός» το Σάββατο «Ράδιο Ένα»

Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα», «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου , όπως αναφέρει η παραγωγός, «θα μιλήσουμε με τον Γ. Κτενά για τρία βιβλία. Ο Γιάννης Κτενάς σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Είναι υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της συντακτικής ομάδας του πολιτικού περιοδικού Kaboom. Αυτή την περίοδο ασχολείται ιδιαίτερα με την επίδραση που άσκησε ο Μαξ Βέμπερ στη σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη, ενώ έχει γράψει, μεταφράσει και επιμεληθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τους συγκεκριμένους στοχαστές.
Το πρώτο βιβλίο τιτλοφορείται «Πρόβλημα της Θεμελίωσης των Αξιών Μια Κριτική προσέγγιση μέσα από το έργο του Max Weber και του Κορνήλιου Καστοριάδη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις Ένα βιβλίο για τη γενικευμένη κρίση που διαπερνά τις σύγχρονες κοινωνίες κρίση οικονομική, κοινωνική πολιτική, υγειονομική όλες οι κρίσεις είναι φορείς στην ουσία μιας βαθύτερης κρίσης αξιών καθώς και «το ρόλο της αυξανόμενης σημασίας της «μετα-αλήθειας» και των fake news και την παρόξυνση της βούλησης για γνώμη επί παντός επιστητού στα social media» όπως αναφέρει στην Εισαγωγή του ο συγγραφέας.
Θα μιλήσουμε επίσης μαζί του για ένα βιβλίο που έχει μεταφράσει ο κύριος Κτενάς με τίτλο «Ποιος ακυρώνει τι; Σκέψεις για την cancel culture» ένα δοκίμιο γραμμένο από την Laure Murat, ιστορικό. Η Cancel culture ή στα ελληνικά η κουλτούρα της ακύρωσης αφορά σε μια έκφραση που έχει υιοθετηθεί από την Αμερικανική Δεξιά για να απαξιώσει προοδευτικά αιτήματα.
Τέλος, θα μιλήσουμε με τον κ. Κτενά για το βιβλίο «Αρνητικό Φορτίο», ένα συλλογικό τόμο που κυκλοφορεί από τις εκδ. Αντίποδες και αφορά στην ανάλυση του έργου από διάφορους μελετητές του τρομερού παιδιού της γαλλικής Λογοτεχνίας του Μισέλ Ουελμπέκ και είναι δεκατρία κείμενα που φωτίζουν το ουελμπεκικό έργο από πολλές πλευρές από την πλευρά φανατικών αναγνωστών του μυθιστορημάτων του που προέρχονται από διαφορετικά πεδία ψυχολόγοι, νομικοί, φιλόσοφοι οι οποίοι στάθηκαν στο ερώτημα Πώς είναι δυνατόν να γοητεύονται οι αναγνώστες από τις σειρήνες ενός λογοτέχνη πολιτικά τόσο προβληματικού; Στη συζήτηση αυτή θα συμβάλλει και ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.