“Βιβλίο και πολιτισμός” το Σάββατο στο «Ράδιο Ένα 102,5»

Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα 102,5», “Βιβλίο και πολιτισμός” που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου θα παρουσιάσουμε το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Εγκλήματα γένους θηλυκού», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του Σόμπολου.
Αφορά σε 40 περιπτώσεις εγκλημάτων τα οποία διαπράχθηκαν από γυναίκες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση ειδικά όσον αφορά την περίπτωση των ανθρωποκτονιών είχαν λευκό ποινικό μητρώο πριν την απόφαση της δολοφονίας, είναι δηλαδή γυναίκες της διπλανής πόρτας που ένα κλικ στον ψυχισμό τους οπλίζει το χέρι τους. Οι ιστορίες αφορούν συνήθως συζυγοκτονίες αλλά όχι μόνο καθώς στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και παιδοκτονίες, μητροκτονίες και δολοφονίες άλλων προσώπων. Πολλές από αυτές τις ανθρωποκτονίες φέρουν τον χαρακτήρα της εκδίκησης, του φοβερού πάθους, του αβυσσαλέου μίσους, και σχετίζονται με το χρήμα, τη ζηλοτυπία, τα περιουσιακά και άλλα ζητήματα. Σε αρκετές από τις υποθέσεις οι γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα κακοποίησης όχι μόνο λίγο πριν την αποτρόπαια πράξη αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως διαπιστώνουμε από το βιβλίο η γυναικεία εγκληματικότητα δεν είναι μεγάλη στη χώρα μας σε σύγκριση με την αντρική. Σε ό,τι αφορά τις ανθρωποκτονίες διαφέρουν χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο διάπραξης. Η γυναίκα χρησιμοποιεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, διαφορετικές μεθόδους και πρακτικές από εκείνες των αντρών. Τα εγκλήματα που περιγράφονται στο βιβλίο ξεκινούν με την υπόθεση Αθανασόπουλου το 1930 η οποία έγινε και τραγούδι και καταλήγει με τις γυναίκες Σαλώμες, όπως τις αποκαλεί ο Σόμπολος στο βιβλίο του, οι οποίες αποπλανούν τα υποψήφια θύματα υποσχόμενες σεξ για να τα υπνωτίσουν στη συνέχεια και να τα κλέψουν. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων εφημερίδων, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας καις Εύβοιας, τις Εκδόσεις Πατάκη και τo Public Βόλου την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 στις 19:00. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Έφη Εμμανουηλίδου, Αστυνόμος Α’, Τούλα Κεκάτου, δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος και της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, Δημήτρης Χορταργιάς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Public Βόλου.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε με τον Αστέριο Σχοινά, ποιητή, και τον Μιλτιάδη Μίλτο μουσικό για τη νέα παραγωγή του μουσικού συνόλου «Ηχόμελον» με τίτλο «Θέλω να ονειρεύομαι». Με τους δυο εκλεκτούς καλεσμένους θα μιλήσουμε για ποίηση, για μνήμες και για τη μουσική. Το δεύτερο μέρος της εκπομπής το αφιερώνουμε στη μνήμη του φωτογράφου, Μιχάλη Πόρναλη που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φλεβάρη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.