«Βιβλίο και Πολιτισμός» το Σάββατο στο «Ράδιο-Ένα»

Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στο «Ράδιο Ένα 102,5», στην εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου «Βιβλίο και Πολιτισμός», θα παρουσιάσουμε το βιβλίο της Cloé Mehdi, «Τίποτε δεν χάνεται» σε μετάφραση Γιάννη Καυκιά από τις εκδόσεις Πόλις στη σειρά Νουάρ. Η Cloé Mehdi έκανε αίσθηση στη Γαλλία όταν με το πρώτο της μυθιστόρημα “Monstres en Cavale”, στα 22 της χρόνια τιμήθηκε με το βραβείο Beaune 2014. Επιστρέφει σήμερα με το καινούργιο noir μυθιστόρημα που είναι πολύ πολύ σκοτεινό. Είναι μια ιστορία εκδίκησης, αδικίας και μνήμης των γυναικών. Ένα μυθιστόρημα όχι για να κλάψουμε αλλά για να θυμηθούμε. Μια γραφή ευαίσθητη, λέξεις σμιλεμένες, μια ποιητική του περιθωρίου, η δυστυχία της καθημερινότητας, η κοινωνική κατάρρευση. Το βλέμμα της συγγραφέως εξαιρετικά διαυγές εναλλακτικό : πολύ σκληρό απέναντι στην κοινωνία και στους θεσμούς της, θεόρατα τρυφερό απέναντι στους πρωταγωνιστές της, όλοι τους σπασμένοι ή πνιγμένοι από ένα σύστημα που αλέθει το περισσότερο ό,τι βρίσκεται στο περιθώριο. Και ο Ματιάς 11 χρονών, ο ήρωας της που αναζητά μια αλήθεια μέσα σ’ αυτό τον κόσμο των τρελών, πελαγοδρομώντας ανάμεσα σε ένα πατέρα εξαφανισμένο, έναν κηδεμόνα νυχτοφύλακα, λίγο ανισόρροπο, από τον οποίο μαθαίνει ποίηση, μια μάνα σε μόνιμη απουσία, έναν αδελφό που τον αγνοεί και μια αδελφή μονίμως περιπλανώμενη.
Από τις πρώτες σελίδες διακρίνεις πως η σιωπή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όπως σε κάθε καλό νουάρ. Και η Κ. Μεντί τής δίνει γλαφυρές περιγραφές: «Η σιωπή νιώθει άβολα, καταφεύγει στο μπάνιο. Τη φαντάζομαι λουφαγμένη, έτοιμη να ορμήσει ξανά με την παραμικρή ένδειξη αδυναμίας, σαν αγρίμι που κυνηγάει τη λεία του. Σηκώνομαι όρθιος. Γυρεύω το βλέμμα της μα δεν βρίσκω παρά το μισοσκόταδο που γλιστράει ύπουλα μέσα στις κόρες των ματιών της για να με εμποδίσει να δω καθαρά μέσα τους. Χαμογελάει στο κενό. Η σιωπή δοκιμάζει ήδη ένα βήμα έξω από το κρησφύγετό της. Κάνω μια προσπάθεια (αξιοθρήνητη) να τη διώξω. – Καλά; – Φυσικά. Η σιωπή ορμά ξανά και μας συντρίβει με τον άμορφο όγκο της».
Το «Τίποτα δεν χάνεται» τιμήθηκε με πολλά βραβεία (Prix Mystère de la critique 2017, Prix Dora Suarez 2017, Prix Etudiant du polar 2016, Prix Blues & Polar και Prix Mille et Une feuilles Noires). Είναι σίγουρο πως η νεαρή συγγραφέας, γεννημένη μόλις το 1992 στα προάστια της Λυών, θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε το βιβλίο της Βολιώτισσας συγγραφέως Γιώτα Κούγιαλη «Απόψε τι βλέπεις γύρω σου», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τρεις παράλληλοι κόσμοι σε επάλληλες στρώσεις στο βιβλίο της Κούγιαλη. Ο κόσμος των Παιδοπόλεων που χτίστηκαν από τη Φρειδερίκη, τις σχέσεις των δύο φύλων υπό το πρίσμα της ανδρικής κυριαρχίας. Ο κόσμος της πατρίδας μας όπου παρουσιάζεται ανάγλυφη εικόνα της Ελλάδας την ταραγμένη δεκαετία τού ’60 την υπόθεση Ασπίδα, την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου, τα τεκταινόμενα στο Παλάτι. Ο τρίτος κόσμος εκείνος της παγκόσμιας σκηνής με όσα συγκλονιστικά διαδραματίζονταν, πόλεμος του Βιετνάμ, κατάκτηση του διαστήματος. Ιδωμένες οι ιστορίες μέσα από το καλειδοσκοπικό μάτι της συγγραφέως αποπνέουν τρυφερότητα, αισιοδοξία και χιούμορ ενώ περιγράφουν ανάγλυφα τα χρόνια εκείνα από προσωπικές μαρτυρίες και μέσω της προσωπικής εμπειρίας της συγγραφέως που μας αποκαλύπτει ότι υπήρξε παιδί των παιδουπόλεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.