«Βιβλίο και Πολιτισμός» το Σάββατο στο «Ράδιο Ένα»

Η Σοφία Νικολάου
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία η οποία όμως έχει μετασχηματιστεί σε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη κρίση που έχει αγγίξει κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής αναγκαζόμαστε να εορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Όπως είχαμε προαναγγείλει στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα», «Βιβλίο και Πολιτισμός», που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου, το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 10:15 το πρωί θα φιλοξενούμε τον καθηγητή κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικό συνεργάτη ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Bourdieu (Ελβετία), μέλος συντακτικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και επιθεωρήσεων, και διευθυντής της ετήσιας τρίγλωσσης επιθεώρησης κοινωνικών ερευνών «Κοινωνικές Επιστήμες». Μαζί του, θα μιλήσουμε για την έκδοση του επετειακού δίτομου τόμου των «Κοινωνικών Επιστημών», τεύχ. 12-13, που μόλις εκδόθηκε και με αφορμή την Επανάσταση του ’21 αναστοχάζεται το 2021 και φέρει τον τίτλο «Για την Ελλάδα του ’21». Ήδη με το άρθρο μου της Πέμπτης σας έχω προδιαθέσει για το γεγονός ότι οι εορτασμοί οφείλουν σκέψεις αναστοχασμού για την Επανάσταση του ’21 αλλά και τη σχέση με το σήμερα και νομίζω σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και το νέο διπλό τεύχος των Κοινωνικών Επιστημών. Τα άρθρα αυτού του τεύχους αποτελούν συμβολή στη διερεύνηση του τρόπου (ανα)παραγωγής της ελληνικής κοινωνίας όπως θα μπορούσε να τον εξετάζει μια κοινωνιολογική ανάλυση σχεδόν μη υπαρκτή στον τόπο μας, μια οικονομική κοινωνιολογία των στρατηγικών οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης. Επίσης, θα μιλήσουμε για τους δυο νέους τόμους με το γενικό τίτλο «Για την Ελλάδα του ’21 που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και απαρτίζεται από 2 έργα με τους ακόλουθους τίτλους «Οι αφανείς. Κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα», βιβλίο γραμμένο για να αναδείξει τις συνθήκες που έπληξαν την κουλτούρα των λαϊκών τάξεων και κατ’ επέκταση τη σταδιακή κοινωνική υποβάθμιση τους στηριγμένο σε νέα ενδιαφέροντα εμπειρικά δεδομένα.
Το δεύτερο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο είναι το: «Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα» ένα βιβλίο που υπηρετεί ένα διττό σκοπό: α) για να παρουσιάσει κοινωνικά στρώματα που απαρτίζονται από τους ανθρώπους της καθημερινότητας, η εικόνα των οποίων παραποιείται μέσω του παραμορφωτικού καθρέφτη των ΜΜΕ και β) να καταδείξει τον πλουραλισμό απόψεων που υπάρχουν και συμβιώνουν στην κοινωνική θεατρική σκηνή.
Τέλος, για ένα ακόμη βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά: η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις» και για το οποίο θα μας μιλήσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που συνυπογράφει το βιβλίο με τον Frédéric Lebaron και την Graziela Perosa και αναδεικνύει τα προβλήματα που προέκυψαν από την κρίση: ανεργία, εργασιακή επισφάλεια, μείωση εισοδημάτων, δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου κυκλοφορεί από το Ινστιτούτο .
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα φιλοξενούμε τον ποιητή Θανάση Χατζόπουλο και την νέα ποιητική του συλλογή που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκ. Πόλις και τιτλοφορείται: «Υπό κατασκευή Σημαίες»
Τρεις ενότητες περιέχει το «Υπό κατασκευήν σημαίες», και είναι το δέκατο πέμπτο βιβλίο ποίησης του Θανάση Χατζόπουλου που είναι παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες μετά το Κελί (Ροδακιό, 2000), επανέρχεται στην ελληνική ιστορία και δη στα προεπαναστατικά χρόνια. «Χάραμα στον Κεράτιο», «Κοινοί θνητοί» και «Απόδειπνο στη Νεμπόισα», οι τίτλοι των τριών ενοτήτων, χαρτογραφούν φασματικά το τέλος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αφανών ηρώων και πεσόντων επί Τουρκοκρατίας, και του Ρήγα Βελεστινλή, αντίστοιχα. Ο ποιητής, σε μακροσκελή ποιήματα –στο πρώτο μέρος– με απόηχους από την Κρητική Αναγέννηση, πεζά ποιήματα –στο δεύτερο μέρος– σε συνομιλία με χρονικά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και το δημοτικό τραγούδι, και σύντομα αφαιρετικά ποιήματα –στο τρίτο μέρος– με αναφορές στον Σολωμό, παραδίδει ήττες και καταστροφές που αποτελούν τραύματα και γίνονται αφορμές για να συσταθούν σύμβολα. Οι σημαίες του τίτλου, σημεία οι ίδιες, συνιστούν τα ποιήματα, αλλά και σημαίες-σινιάλα, που οδηγούν στην ενθύμηση της πορείας και στην προετοιμασία για τη δημιουργία μιας εν δυνάμει ελληνικής ταυτότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.