Βραδιά κλασικής μουσικής στο Πολιτικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Μια πανδαισία κλασικής μουσικής με τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 9.30 το βράδυ στο Πολιτιστικό Θέατρο Ν. Ιωνίας. Η συναυλία θα περιλαμβάνει δύο φωνές, πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο, σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές που θα ταξιδέψουν το κοινό σε μαγικά μουσικά μονοπάτια.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν οι Μαρία Κατσούρα, Θάνος Καρακάσης, Ηλίας Σδούκος, Χριστόφορος Μιρόσνικοβ, Πόπη Μαλαπάνη και η Δήμητρα Λαμπρέτσα.

Τα βιογραφικά των καλλιτεχνών

Η σοπράνο Μαρία Κατσούρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, βιολί (τάξη Π. Σακελλαρίδη), βιόλα (τάξη Γ. Βατικιώτη) και αργότερα μονωδία (τάξη Π. Ράπτη). Μετά το Δίπλωμά της συνέχισε τις σπουδές της με τους Κ. Πασχάλη, Γ. Ζερβάνο, G. Pisarenko και A. Stella. Γι’ αυτές τις μουσικές σπουδές της, και κατόπιν διαγωνισμών, είχε την υποστήριξη και αρωγή των Ιδρυμάτων Υποτροφιών «Μαρία Κάλλας» και «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Το 1996 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό για ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Μόσχα που διοργάνωσε η “Novaya Opera Theater”. Αμέσως ξεκινά συνεργασία με το θέατρο (La Wally, Maria Stuarda) και παράλληλα δίνει συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ στην Μόσχα αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές για την φωνή της και τις ερμηνείες της από τον Ρωσικό τύπο. Στο ίδιο διάστημα ηχογραφεί για το Ρωσικό κρατικό ραδιόφωνο με την ορχήστρα του “Bolshoi Theater” και μαέστρο τον Emler. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκινά αμέσως την συνεργασία της με την “Εθνική Λυρική Σκηνή” και μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα: Eugene Onegin (Tchaikovsky), Il Trovatore και Nabucco (Verdi), IlTabarro ,Tosca (Puccini), Cavalleria Rusticana. Έχει επίσης τραγουδήσει τις όπερες Der Fliegende Holländer (Wagner) με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Tosca (Puccini) και τη L’Olimpiade (Vivaldi) για την Όπερα του Βόλου, Sanson et Dalila (C.Saint-Saens) στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε ως σολίστ στην Τελετή Έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής (στην όπερα Alceste του Gluck). Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ακόμη έργα μουσικής δωματίου και ορατόρια, στα οποία τραγουδά παρτιτούρες τόσο δραματικής όσο και μέτζο σοπράνο.
Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε συναυλίες και κοντσέρτα σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μόσχα, Ρώμη, Παρίσι, Πράγα). Η Μαρία Κατσούρα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για την μέχρι τώρα πορεία της τους αρχιμουσικούς A. Cavalaro, Al. Myrat και τους διακεκριμένους Λυρικούς καλλιτέχνες Π. Ράπτη, G. Pisarenko και Ν. Παγούνη.

Ο Θάνος Καρακάσης γεννήθηκε στο Τορόντο Καναδά. Ξεκίνησε κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και συνέχισε τις σπουδές του με τον διάσημο βαρύτονο Κώστα Πασχάλη. Έχει στο ενεργητικό του πλέον των 700 παραστάσεων, όπως και πληθώρα συναυλιών. Έχει εμφανιστεί στην Ε.Λ.Σ. , Μ. Μ. Αθηνών, Μ. Μ. Βέροιας, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Θέατρο Απόλλων Σύρου, Θέατρο Δίον, Θέατρο Ακροπόλ, Θέατρο Κνωσός , Μουσική Σκηνή Αθήναις, Θέατρο Πυξίδα, Φ. Ο. Υμηττού, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης, Θέατρο Πειραϊκού Συνδέσμου, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Θέατρο Φοίνικας (Κέρκυρα), κ. α. Συγκεκριμένα: ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΔΙΑ: Μαγικός Αυλός (Μότσαρτ), Σταχτοπούτα (Ροσίνι), Ελεύθερος Σκοπευτής ( Βέμπερ), Κουρέας της Σεβίλλης (Ροσίνι), Το Ελιξίριο του Έρωτα (Ντονιτσέτι), Βαστιανός και Βαστιανή (Μότσαρτ). ΟΠΕΡΑ: Serva Padrona (Περγκολεζι), Ντον Τζιοβάνι (Μότσαρτ) , Καβαλερία Ρουστικάνα (Μασκάνι), Τροβατόρε (Βέρντι). Τζιαννι Σκικκι (Πουτσίνι), Le Willi (Πουτσίνι). ΟΠΕΡΕΤΑ: Οι Απάχηδες των Αθηνών (Χατζηαποστόλου). ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ: Το Φάντασμα της Όπερας (Άντριου Λόιντ Βέμπερ). ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΖΑΣ: Τρελός για Σένα (Κωνσταντοπούλου), Πρόταση Γάμου (Τσέχωφ), Η Αρκούδα (Τσέχωφ). BAR-THEATER: Τα Παντρολογηματα (Γκόγκολ), Ποιος είναι ο Άμλετ; (Κασλερ). ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Σε έναν Μεθοριακό Σταθμό (Ταινία Μικρού Μήκους). ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Εξαφάνιση 21χρονης (ALPHA).

Ο Ηλίας Σδούκος ξεκίνησε τις σπουδές του στην τάξη του Ι. Τζουμάνη στο Ωδείο Αθηνών (βιολί) και συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο (τάξεις Ι. Χ. Κάρτερ και Ι. Βατικιώτη, βιόλα), όπου πήρε δίπλωμα βιόλας το 1997 με άριστα παμψηφεί και βραβείο. Συνέχισε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη Γερμανική Μουσική Ακαδημία του Έσσεν, αποφοιτώντας το 2000 με βαθμό 1 (τάξη Sven Arne Tepl). Έχει εμφανιστεί σε Γερμανία, Αυστρία, Ισλανδία, Αυστραλία, Νίγηρα, Μπουρκίνα-Φάσο, Μάλι, Τουρκία, Κύπρο, Ελλάδα. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες του σε έργα κλασικού ρεπερτορίου και σε έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Συνεργάζεται ως σολίστ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Διετέλεσε α’ κορυφαίος στην Ορχήστρα της Ακαδημίας του Έσσεν και στην Ορχήστρα του Νιους, εξάρχων της Sinfonietta Ορχήστρας Δήμου Χανίων, α’ κορυφαίος της Ισλανδικής Ορχήστρας Δωματίου. Από το 2001 είναι α΄ κορυφαίος στην Ορχήστρα της ΕΛΣ. Διδάσκει βιόλα στα ωδεία Μουσικοί Ορίζοντες, Ωδείο Αθηνών και Ορφείο Ωδείο.

Ο πολυβραβευμένος σε διεθνείς διαγωνισμούς καλλιτέχνης Χριστόφορος Μιρόσνικοβ, διακεκριμένος και με τον τίτλο ECHO “Rising Star” 2004, έχει εμφανιστεί σε φημισμένες αίθουσες όπως Wigmore Hall στο Λονδίνο, Symphony Hall στο Μπέρμιγχαμ (UK), Concertgebouw στο Άμστερνταμ, Konzerthaus στη Βιέννη, Mozarteum στο Salzburg, Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες, Cite de la Musique στο Παρίσι, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Cologne Philharmonic και Carnegie Hall Weill Recital Hall στη Νέα Υόρκη.
Έχοντας ξεχωρίσει για “τη μουσική του ευαισθησία και τη δεξιοτεχνία του”, ο Χριστόφορος Μιρόσνικοβ έδωσε συναυλίες ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες σε
Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική καθώς και σε ασιατικές χώρες. Στην Ιαπωνία έχει εμφανιστεί με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες του Τόκιο και της Ναγκόγιας υπό τη μπαγκέτα του Maestro Fedoseyev και πάλι μαζί του στη Μόσχα και στην περιοδεία του με τη Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι. Ομοίως, έχει συνεργαστεί με τους μαέστρους Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazy και Sir Neville Marriner.
Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ του Vladimir Spivakov στο Colmar της Γαλλίας, το Φεστιβάλ Μουσικής Νήσων στο Jeju της Νότιας Κορέας. Έχει διδάξει στην Ακαδημία Yuri Bashmet στη Λευκορωσία καθώς και στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στη Γαλλία και το 2018 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Sviatoslav Knushevitsky International Cello Competition στη Ρωσία. Ακόμη έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους όπως οι Enrique Batiz, Nanse Gum, Alondra de la Parra, Christopher Warren-Green, Jed Gaylin, Johann Goritsky και άλλους.

Η Πόπη Μαλαπάνη παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τους Στάθη Γυφτάκη, Μαρία Παπαπετροπούλου και Νέλη Σεμιτέκολο. Πήρε Πτυχίο και Δίπλωμα πιάνου το 1998 και 2000 αντίστοιχα. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στην Ακαδημία του ‘Εσσεν, στη Γερμανία, με τους Prof. Michael Roll και Prof. Til Engel από όπου αποφοίτησε το 2005. Για τα επόμενα δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια συνοδείας τραγουδιού με τους Prof. Xavier Poncette (καθηγητή συνοδείας τραγουδιού στην Ακαδημία του Essen) και Alexander Schmalcz (συνοδό τραγουδιού στην Ακαδημία του Düsseldorf), ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου (solo) με τους Duo Ganev, Lilia Boyadjieva, Δόμνα Ευνουχίδου, Θοδωρή Τζοβανάκη κ.ά.
Παράλληλα σπούδασε Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995-2000). Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία. ‘Εχει εργαστεί ως μουσικός σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2014 διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Η Δήμητρα Λαμπρέτσα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθηνών (Τμήμα Γραφιστικής), καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός – εμψυχώτρια, γεννήθηκε στα Γρεβενά και δραστηριοποιείται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος, ζωγράφος και καλλιτεχνική υπεύθυνη σε κινηματογραφικές παραγωγές και θεατρικές σκηνές (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λυρική Σκηνή, κ.ά). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε παρουσιάσεις με εικαστικά-μουσικά δρώμενα, εμπνευσμένα από το εικαστικό της έργο. Από το 2002 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με ερευνητικές ομάδες κάνοντας αναπαραστάσεις παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Αιανής Κοζάνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών, κ.ά .συνδυάζοντας την καλλιτεχνική και επιστημονική της ιδιότητα.
Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργεί μεγάλα έργα – γλυπτά από άμμο σε ακτές της Ελλάδας, δίνοντας ποιητική υπόσταση στους σημερινούς κοινωνικούς προβληματισμούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.