Βραδιά λήξης της εκπαιδευτικής περιόδου των δύο ομάδων ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Βραδιά λήξης της εκπαιδευτικής περιόδου για τις ομάδες ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου στον κήπο του  Λ.Ε.Β. ,  με γιορταστική διάθεση.

Όπως έχει καθιερωθεί, η εκπαιδευτική περίοδος των τακτικών συναντήσεων εργασίας της Λέσχης Ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που αποτελείται από δύο ομάδες βιβλίου,  με  τη λήξη της διανθίζεται με την παρουσίαση ενός ή περισσότερων από τα βιβλία, που στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς, μεταξύ άλλων, μελέτησε με την παρουσία των συγγραφέων τους.

Φέτος, στην ανοικτή αυτή εκδήλωση για φιλαναγνώστες, μέλη  και φίλους του ΛΕΒ, πρωταγωνιστικό ρόλο, κατείχε η νεοελληνική λογοτεχνία και η τοπική ιστορία, όπως εκφράστηκε από δύο ντόπιες γυναίκες συγγραφείς στα τελευταία τους βιβλία: την  Δέσποινα Λάππα-Κόντου με το μυθιστόρημά  της «Κοίτα ξημερώνει» (εκδόσεις Γράφημα 2023) και  τη Λίνα Φυτιλή με το δικό  της «Χρυσός κήπος, Άλτιν μπαχτσεσί» (εκδόσεις Bιβλιοπωλείο της Εστίας, 2023).

Το βιβλίο «Κοίτα ξημερώνει» της Δ. Λάππα-Κόντου αναφέρεται στη ζωή μιας νέας γυναίκας, που είναι κοινωνική λειτουργός και ζει στην Αθήνα. Η  ηρωίδα βιώνει έναν κόσμο αντιθέσεων, αντιμετωπίζοντας κοινωνικά προβλήματα όλων των ηλικιών, όπως είναι οι  ανθρώπινες σχέσεις, η βία, η ανεργία, η μετανάστευση των Ελλήνων, το προσφυγικό ζήτημα, τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός, η φτώχεια,  η αποξένωση των ανθρώπων κ.ά. Με έμφυτη ενσυναίσθηση προσπαθεί, και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει, να δώσει λύσεις και να βοηθήσει αυτούς που τη χρειάζονται…

Κεντρικό θέμα του βιβλίου της Λ. Φυτιλή, η οποία με αφορμή  την πορεία μιας οικογένειας, που,  πίσω της ξεδιπλώνονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, είναι το συνεργατικό κίνημα, το μοίρασμα χωραφιών στους ακτήμονες, η ίδρυση κτηνοτροφικού συλλόγου, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, μέσα από τον καθημερινό βίο μιας οικογένειας στην θεσσαλική επαρχία.  Κύριος πρωταγωνιστής είναι ο  παππούς της συγγραφέως, Ηλίας, το αρχείο του οποίου, όπως κι η μελέτη της τοπικής ιστορίας, της έδωσαν το έναυσμα να γράψει αυτό το μυθιστόρημα.

Με συντονίστρια της εκδήλωσης την δημοσιογράφο και μέλος του ΛΕΒ Ροσσάνα Πώποτα  έγινε μια ιδιαίτερη παρουσίαση των παραπάνω βιβλίων με τις συγγραφείς σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τις υπεύθυνες των δύο ομάδων Γιασεμή Κουτσικού και  Ντέμη Βλειώρα με σύντομα εισαγωγικά κείμενα και σχόλια, ταυτόχρονα με «μικρές αναγνώσεις» από τις κυρίες των ομάδων, Φίλα Ζημέρη και Γιολάντα Μπέσα καθώς και την Ελένη Παπαλοπούλου που έκλεισε τη βραδιά σε ρόλο ερμηνεύτριας του τραγουδιού «Βλέφαρό μου», από τις αξέχαστες ερμηνείες του Χρόνη Αηδονίδη.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε, σε κλίμα ευωχίας, με κρασάκι, μικρά κεράσματα που φρόντισαν κυρίες του συμβουλίου και ευχές για καλά διαβάσματα το καλοκαίρι, επιβεβαιώνοντας τη συνοχή και  τη συντροφικότητα των ομάδων, των οποίων οι συναντήσεις μετατρέπονται σε δημιουργικές, βιωματικές και ευχάριστες εμπειρίες.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.