Ξεκινά το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ν. Αγχιάλου

Στις 24 & 25 Ιουνίου

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συμμετέχει και πάλι στην επαναδιοργάνωση του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας, μιας ακόμη κορυφαίας πολιτιστικής συνάντησης της περιοχής.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 24 & 25 Ιουνίου στο Πολιτιστικό &  Αθλητικό Κέντρο «Νίκος Σαρμάνης» (Χώρος «Γιορτής Κρασιού» Νέας Αγχιάλου), ενώ θα συμμετάσχουν ομάδες χορού από την Ουκρανία, τη Σερβία, την Κολομβία, τη Χιλή, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Ελλάδα.

 

Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του μεγάλου διεθνούς καλλιτεχνικού θεσμού στην Νέα Αγχίαλο  ξεκίνησε το 2014, από τον Βασίλη Ασδεράκη της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, για την αύξηση και την ποιοτική βελτίωση του τουρισμού και από τον Σύλλογο Εν Θεσσαλία Οξυωτών της Νέας Αγχιάλου.

Για τον λόγο αυτό, το 2014 ξεκίνησε δοκιμαστικά, αλλά με  συλλογικότητα, η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου.

Χρόνο με το χρόνο όλο και βελτιωνόταν η διοργάνωση, όλο και περισσότερα συγκροτήματα από όλον τον κόσμο συμμετείχαν, κάνοντας γνωστό το φεστιβάλ και τη Μαγνησία παντού.

Όμως από το 2020 η διοργάνωση σταμάτησε και για την πανδημία και για άλλους λόγους, ανεξάρτητους της θέλησης των διοργανωτών, όπως σημειώνεται από την Μαγνήτων Κιβωτό στη σχετική ανακοίνωσή της.

Διοργανωτές την φετινή χρονιά θα είναι και πάλι ΕΝΩΣΗ ΕΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓ.ΕΝ. ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων, ο Δήμος Βόλου, ο Παραγωγικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας  Αγχιάλου «Η Δήμητρα», η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας,  και η Volos Pelion It ’s True.

Μέγας Χορηγός, ο Παραγωγικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα».

Το φετινό 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΙΟV-UNESCO, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ για την Ευρώπη EFFE – Europe for Festivals – Festivals for Europe (2023-2024), και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Σκοπός της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η ενδυνάμωση της Ειρήνης, της φιλίας, η συναδέλφωση των λαών, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων κάθε χώρας.

Το φωτεινό κίνητρο του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει την πολιτιστική παράδοση των διάφορων χωρών και περιοχών, και να δώσει την ευκαιρία στα μέλη των ομάδων να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μακρόχρονη φιλία.

Ταυτόχρονα να παρουσιάσει στους  κατοίκους της περιοχής τον πολιτισμό και τα ήθη άλλων χωρών μέσα από μια πανδαισία ποικιλόμορφων ήχων, χορών  και φορεσιών.

Οι ξένες αποστολές κατά την παραμονή τους στην Νέα Αγχίαλο θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στον Βόλο, τον Αλμυρό και το Πήλιο. Θα εμφανιστούν δε ακόμη στον Αλμυρό, προτού συνεχίσουν την περιοδεία τους και σε άλλες πόλεις και φεστιβάλ της Ελλάδας.

Στην φετινή διοργάνωση, με γενική είσοδο 5 ευρώ, συμμετέχουν συγκροτήματα από την Ουκρανία, την Σερβία, την Κολομβία, την Χιλή, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και φυσικά από την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα 

ΔΕΥΤΕΡΑ         24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

20:00               Παρέλαση

21:00               Έναρξη

ΟΥΚΡΑΝΙΑ       Folk dance ensemble Neogalaktika

ΕΛΛΑΔΑ           Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου

ΚΟΛΟΜΒΙΑ     Agrupación Folclórica Aires de Siecha

ΕΛΛΑΔΑ           Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αρσάκειου Κομοτηνής

ΣΕΡΒΙΑ             Talija Art Co

ΧΙΛΗ                Ballet Folklorico Municipal de Carahue – BAFCA®

ΤΡΙΤΗ   25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

20:00               Παρέλαση

21:00               Έναρξη

ΟΥΚΡΑΝΙΑ       Folk dance ensemble Neogalaktika

ΕΛΛΑΔΑ           Σύλλογος Θρακών Βόλου

ΧΙΛΗ                Ballet Folklorico Municipal de Carahue – BAFCA®

ΕΛΛΑΔΑ           Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

ΚΟΛΟΜΒΙΑ     Agrupación Folclórica Aires de Siecha

ΣΕΡΒΙΑ             Talija Art Co

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.