Ζωή Τηγανούρια: Με τη μουσική μου… κατάφερα να «αγκαλιάσω» όλη την Ελλάδα

Η διεθνούς φήμης σολίστ του ακορντεόν, μίλησε στο «Ράδιο Ένα», για το τραγούδι με τίτλο «Επανάσταση 1821- Ζήτω η Ελευθερία»

Η Ζωή Τηγανούρια είναι συνθέτης & σολίστ ακορντεόν. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Σαμοθράκης σε οικογένεια παραδοσιακών μουσικών. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους διάσημους τραγουδιστές στην Ελλάδα, καθώς και με διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι James Brown, Al Di-Meola, Goran Bregović, Chico Freeman, Jason McCoy, In-Grid, Zülfü Livaneli, Roozbeh Nematollahi, Ömer Faruk Tekbilek, ενώ μουσικές της έχουν επιλεγεί για τη μουσική έκδοση του διεθνούς «Buddha-Bar». Συμμετείχε ως “πρέσβειρα” στην καμπάνια του ΕΟΤ “Greece From Home” για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, ενώ δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο για τη σύνθεση της «Γενοκτονία»…
Η Zoe, όπως είναι γνωστή ανά τον κόσμο, μην ξεχνώντας ποτέ τις ρίζες της και την ελληνική παράδοση, συνέθεσε μια διαφορετική μουσική, αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, όπου με τη φωνή του Μπάμπη Τσέρτου φέρνει μπροστά στα μάτια μας τον αγώνα των Ελλήνων για λευτεριά.
Η Ζωή Τηγανούρια μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για τη μοναδική αυτή σύνθεση του τραγουδιού «Επανάσταση 1821- Ζήτω η Ελευθερία», αλλά και για τις συνεργασίες της που φτάνουν ακόμη και στο Hollywood!

Πως προέκυψε και τι σηματοδοτεί το συγκεκριμένο τραγούδι;

Αποφάσισα να γράψω ένα τέτοιο τραγούδι όταν ο στιχουργός του τραγουδιού, Τάσος Θεοδωρακόπουλος μου έδωσε την ιδέα ταυτόχρονα με τους στίχους του. Διαβάζοντάς τους, θεώρησα ότι θα ήταν τιμή μου να γράψω ένα τέτοιο τραγούδι για την Ελλάδα μας και για τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης, ένα τραγούδι επετειακό. Αποφάσισα να ασχοληθώ με το κομμάτι, χωρίζοντάς το σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος μουσικά είναι το τραγούδι με τους στίχους του Τάσου Θεοδωρακόπουλου και με την εκπληκτική ερμηνεία του Μπάμπη Τσέρτου, ο οποίος αμέσως μόλις το άκουσε, το αγκάλιασε και δέχτηκε να το ερμηνεύσει, περνώντας μουσικά και από ηπειρώτικο και μακεδονίτικο μοτίβο, έχοντας όμως ως ορόσημο το καλαματιανό, μιας και ο Μοριάς είναι ορόσημο της Επανάστασης. Ήθελα όμως το κομμάτι να τελειώνει πανηγυρικά με ένα χαρούμενο κι εύθυμο σκοπό και θεωρώ το ζωναράδικο είναι αντιπροσωπευτικό για κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή είμαι και Θρακιώτισσα, οπότε πάντα τιμώ τις ρίζες μου κι έχω έντονο στη ζωή μου στο μοτιβό αυτό της μουσικής. Κι έτσι κατάφερα με ένα μουσικό έργο να «αγκαλιάσω» όλη την Ελλάδα μουσικά. Συνδυαστικά με τον στίχο και την ερμηνεία νομίζω πως πετύχαμε ένα αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει 22 Φεβρουαρίου, ημέρα που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προυσσό κηρύσσοντας έτσι την Επανάσταση και δίνοντας έναυσμα στους σκλαβωμένους Έλληνες να επαναστατήσουν. Κι έτσι ξεκίνησε μετά από τον Μοριά η Επανάσταση, εξαπλώθηκε στη Ρούμελη, στα νησιά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, για να λέμε εμείς σήμερα ότι με τον ηρωισμό των προγόνων μας είμαστε ελεύθεροι.

Άρα φαίνεται ότι ο κορωνοϊός δεν σας έκαμψε δημιουργικά… Σας επηρέασε ίσως μόνο αναφορικά με τις δια ζώσης συναυλίες…

Είναι δίκοπο μαχαίρι αυτή η περίοδος. Ναι μεν βρήκαμε περισσότερο χρόνο εμείς οι δημιουργοί να φτιάξουμε πράγματα κι εγώ προσωπικά και καινούργια κομμάτια έγραψα και παλιά ξανασκάλισα και θα βγάλω καινούργιες παραγωγές που δεν προλάβαινα να τις βγάλω τα προηγούμενα χρόνια… Γενικώς πέρασα από μια πολύ εμπνευσμένη και δημιουργική περίοδο, χωρίς όμως να λείψει και η στεναχώρια για τις live συναυλίες, που και πολλές ακυρώθηκαν και πολλές δεν κατάφεραν να γίνουν. Μου λείπει πάρα πολύ η επαφή και η επικοινωνία με τον κόσμο. Δεν συμφωνώ με τις live streaming συναυλίες, που συνηθίζουν τον κόσμο σε μια κατάσταση ότι θα βλέπουν τους καλλιτέχνες από το διαδίκτυο μόνο πλέον. Ο καλλιτέχνης χρειάζεται την επαφή με τον κόσμο, το δούναι και λαβείν, το χαμόγελο, την αυτοσυγκέντρωση, το χειροκρότημα. Η αλήθεια του καλλιτέχνη φαίνεται στη σκηνή και είναι κάτι που εμένα προσωπικά μου λείπει πάρα πολύ.

Στη διάρκεια του πρώτου lockdown, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, συμμετείχατε και σε ένα διεθνές τραγούδι “We Are 1 World” μαζί με πολλούς καλλιτέχνες. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία σας;

Ήταν μια μεγάλη έκπληξη και τιμή για μένα μιας και με επέλεξαν για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σ’ αυτό το κομμάτι, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί διεθνείς καλλιτέχνες και το οποίο φτιάχτηκε αποκλειστικά και μόνο, ώστε τα έσοδα, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, να πάνε σε όσους ασθενούν από την πανδημία. Ήταν έκπληξη όταν μου ήρθε το email από τον Jason McCoy, που έχει γράψει το κομμάτι, για να συμμετέχω. Αφού έπαιξα κι εγώ ακορντεόν κι έστειλα τη μουσική, έφτιαξα και ένα home video, όπως έκαναν όλοι οι καλλιτέχνες κι εκείνος μετά πήρε όλα τα video και τα ενσωμάτωσε στο κεντρικό κομμάτι, δημιουργώντας ένα video clip με όλους τους καλλιτέχνες. Ήταν κάτι πολύ όμορφο και συγκινητικό και μια αξιόλογη προσπάθεια.

Οι διεθνείς συνεργασίες όμως, δεν τελειώνουν καθώς, έχετε κάνει και τη σύνθεση της μουσικής του soundtrack της επερχόμενης ταινίας του Hollywood “Tango Shalom”. Πως έγινε αυτή η συνεργασία;

Μας πήγε αρκετά πίσω η πανδημία, καθώς ήταν να προχωρήσει πέρυσι αυτό το βήμα, αλλά προχώρησε φέτος. Αυτή τη στιγμή η ταινία παίζεται σε φεστιβάλ κινηματογράφου, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Μάλιστα ενημερώθηκα ότι έχει λάβει το πρώτο βραβείο Καλύτερης Κωμικής Ταινίας σε φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα να τα παρακολουθώ όλα αυτά, γιατί πρέπει να είσαι εκεί, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, σίγουρα όμως εάν δεν είχαμε την πανδημία θα βρισκόμουν σε κάποιο από αυτά τα φεστιβάλ. Ο σκηνοθέτης είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με την υπεύθυνη μουσικής της ταινίας και για να γνωριστούμε, αλλά και για να δουλέψουμε μαζί . Καθίσαμε ένα τρίμηνο και τελειώσαμε όλο το έργο, όλο το soundtrack και εγώ έχω δει σε prive προβολή την ταινία και είναι καταπληκτική με πολύ γνωστούς ηθοποιούς. Χάρηκα και συγκινήθηκα όταν είδα στους τίτλους αρχής το όνομά μου στη σύνθεση. Είναι κάτι που δεν θα το φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα.
Το τραγουδι μου Last Tango είναι η αιτία που με ανακάλυψαν και μου έκαναν την πρόταση να γράψω την μουσική για την ταινία «Tango Shalom», το οποίο παίζει στην ταινία όπως το έχω πρωτοκυκλοφορήσει, αλλά και με πολλές άλλες διασκευές που μου ζητήθηκαν.

YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.