Πώς τοποθετούμε τον καναπέ στο σαλόνι μας

Η θέση του καναπέ στο σαλόνι μας είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα όταν ξεκινάμε να διαμορφώνουμε και να διακοσμούμε τον χώρο μας.

Συνήθως βέβαια ήδη από τον σχεδιασμό των κατοικιών, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες υπολογίζουν τις διαστάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στη χρήση του κάθε δωματίου και στις ανάγκες και τα έπιπλα που θα τοποθετήσουμε μέσα σε αυτά.

Κι επειδή πάντα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός κατοικιών μπορεί να έχει γίνει βιαστικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες μικρές αστοχίες, θα πρέπει πάντα πριν προχωρήσουμε στην όποια επένδυσή μας, να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μεταξύ άλλων και τις διαστάσεις και τη διάταξη των επιμέρους χώρων έτσι ώστε να μην δυσκολευτούμε στη διακόσμησή τους. Είναι αυτονόητο ότι οι αφύσικα μεγάλοι χώροι είναι δύσκολο να διακοσμηθούν και πάντα φαίνονται άδειοι, ενώ στον αντίποδα οι πολύ μικροί χώροι χρειάζονται προσοχή στις υπερβολές.

Συνήθως, ένας χώρος ο οποίος απαιτεί περισσότερο χρόνο και σκέψη για την διαρρύθμισή του είναι το σαλόνι ή το καθιστικό.

Πρώτη μας δουλειά είναι λοιπόν να οριοθετήσουμε με ακρίβεια την περιοχή του καθιστικού. Αυτή είναι και η πλέον σημαντική μας απόφαση καθώς σε ενιαίους χώρους με τραπεζαρία και κουζίνα, η οριοθέτηση του καθιστικού μπορεί να επιτευχθεί είτε νοητά τοποθετώντας κάποιο διαχωριστικό έπιπλο είτε χτίζοντας κάποιο πάσο. Σημασία έχει πάντως στο χώρο που ορίζεται ως καθιστικό να έχουν προβλεφθεί επαρκείς διαστάσεις ώστε να τοποθετούνται εκεί με άνεση τα έπιπλά μας και να μην χρειάζεται να τα αναπροσαρμόζουμε κάθε φορά που χρειαζόμαστε να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο.

Με αυτόν τον τρόπο, έχοντας οριοθετήσει τον χώρο του καθιστικού, μπορούμε να τοποθετήσουμε και τους αγαπημένους μας καναπέδες, αφού έχουμε επιλέξει και τα κατάλληλα στρώματα για μεγαλύτερη άνεση στον χώρο μας.

Η ύπαρξη σταθερών στοιχείων στο χώρο μας θα καθορίσουν σχεδόν και τη θέση του καναπέ. Αν για παράδειγμα, στο σαλόνι υπάρχει κάποιο τζάκι, τότε αναπόφευκτα σχεδόν ο καναπές θα τοποθετηθεί μπροστά ή κάθετα από αυτό.

Η ύπαρξη μπαλκονόπορτας ή παραθύρου επηρεάζει κυρίως ως προς τη λειτουργία τους και λιγότερο ως προς τη σχέση τους με τον καναπέ. Μια ανοιγόμενη θύρα για παράδειγμα, χρειάζεται επάρκεια χώρου για να λειτουργήσει, ενώ στη συρόμενη θα πρέπει να σκεφτούμε τις κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, και αν υπάρχει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα στον χώρο προτιμούμε ο καναπές μας να βλέπει σε αυτό, ώστε να λαμβάνουμε περισσότερο φως.
Ακολουθώντας σε γενικές γραμμές αυτή τη λογική βγαίνουμε από τον κόπο του πού θα τοποθετήσουμε τα έπιπλα ενός αρκετά μεγάλου χώρου, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε και την πιθανότητα του να κάνουμε κάποιο λάθος την ώρα της διαμόρφωσης του χώρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.