Πράσινο φως στην Ευρώπη για την «πρώτη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή την «πρώτη βλαστοκυτταρική θεραπεία στον Δυτικό Κόσμο», μια ιταλική καινοτομία για την αποκατάσταση εγκαυμάτων στον κερατοειδή του ματιού.

Η θεραπεία Holoclar της μη εισηγμένης εταιρείας Chiesi είναι ένας φακός επαφής εμποτισμένος με βλαστικά κύτταρα από το σκληροκερατοειδές όριο, την περιφέρεια του κερατοειδή χιτώνα. Χωρίς αντιμετώπιση, η ανεπάρκεια σε βλαστοκύτταρα του σκληροκερατοειδούς ορίου μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Έπειτα από το πράσινο φως της Κομισιόν, η Chiesi ανακοίνωσε ότι το Holoclar θα είναι διαθέσιμο «στο προσεχές μέλλον» για ευρωπαίους ασθενείς που έχουν υποστεί τραύματα του κερατοειδή από «διαλύτες, οξέα, αποξεστικούς και χημικούς παράγοντες».

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει την είδηση κάνοντας λόγο για την «πρώτη θεραπεία τον Δυτικό κόσμο που περιέχει βλαστικά κύτταρα».

Ωστόσο μια άλλη βλαστοκυτταρική θεραπεία, με την ονομασία Prochymal, εγκρίθηκε στον Καναδά το 2012 για την αντιμετώπιση επιπλοκών από μεταμοσχεύσεις σε παιδιά.

Βλαστοκυτταρική θεραπεία είναι εξάλλου και η μεταμόσχευση μυελού των οστών, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία για την λευχαιμία και το λέμφωμα: ο μυελός των οστών του λήπτη καταστρέφεται με φάρμακα και αντικαθίστανται με το μυελό οστό του δότη, ο οποίος περιέχει βλαστικά κύτταρα για την ανανέωση των κυττάρων του αίματος.

Μια άλλη βλαστοκυτταρική θεραπεία που εφαρμόζεται σε σχετικά λίγες περιπτώσεις είναι η μεταμόσχευση κυττάρων από αίμα του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα, συνήθως για την αντιμετώπιση αιματολογικών παθήσεων.

Στην Κίνα, θεραπείες με βλαστικά κύτταρα εφαρμόζονται για μια ποικιλία παθήσεων, δεν εφαρμόζονται όμως σε άλλες χώρες λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης.

Για την έγκριση του Holoclar από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προηγηθεί θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA) τον Δεκέμβριο.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.