Αναλήψεις ευθυνών για τις επιθέσεις κατά της Sony

Tην ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Playstation Store της Sony, που είχε προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του τις τελευταίες ημέρες (με κατάρρευση τη Δευτέρα και εμφάνιση του μηνύματος Page Not Found! It’s not you. It’s the internet’s fault) ανέλαβε ομάδα ονόματι «Lizard Squad», μέσω δημοσίευσης στο Twitter ( «PSN Login #offline #LizardSquad»).
Επρόκειτο για μια νέα επίθεση εναντίον της Sony, καθώς νωρίτερα μέσα στον μήνα είχε προηγηθεί επίθεση εναντίον της Sony Pictures, με αποτέλεσμα τη διαρροή ταινιών αλλά και εμπιστευτικών/ προσωπικών δεδομένων σχετικά με εσωτερικές επικοινωνίες, αλλά και εργαζομένους της.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εν λόγω επίθεση κατά του Playstation Store ακολουθεί επίσης μία εναντίον του Xbox network της Microsoft, για την οποία επίσης ανέλαβε ευθύνη το Lizard Squad.
To δίκτυο του Xbox είχε δεχτεί επίθεση DDOS (distributed denial of service), με την ομάδα να προειδοποιεί ότι αυτό ήταν μόλις μια «μικρή δόση» αυτού που έρχεται στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Σημειώνεται ότι η Lizard Squad έχει αναλάβει επίσης στο παρελθόν ευθύνη για επιθέσεις σε στόχους «υψηλού προφίλ», όπως παιχνίδια της EA και το διάσημο πλέον Destiny.
Η ομάδα είναι γνωστή ως @LizardPatrol στο Twitter και διαθέτει ιστοσελίδα που εδρεύει στη Ρωσία.
Εκπρόσωπος της Sony δήλωσε στον Guardian ότι η λειτουργία έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα και το περιστατικό διερευνάται.
Υπογραμμίζεται ότι για τη γνωστή πλέον επίθεση εναντίον της Sony Pictures την ευθύνη έχει αναλάβει ομάδα ονόματι Guardians of Peace. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι φημολογίες περί σύνδεσης μεταξύ τους και της Βόρειας Κορέας, στην οποία κάποιοι αποδίδουν την ευθύνη για το περιστατικό (σε ένδειξη αντίδρασης για την ταινία «The Interview», όπου απεικονίζεται ένα σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν).
Σε κάθε περίπτωση, οι Guardians of Peace έχουν απαιτήσει τη ματαίωση της κυκλοφορίας της ταινίας με ανάρτησή τους σε σελίδα διαμοιρασμού αρχείων, κάνοντας λόγο για μια «ταινία τρομοκρατίας», που θα μπορούσε να «προκαλέσει πόλεμο». Ωστόσο, τονίζεται ότι δεν εμπλέκεται στην αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε εργαζομένους της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι Βορειοκορεάτης διπλωμάτης έχει αρνηθεί εμπλοκή της χώρας του στο συμβάν. Ωστόσο, σε τοποθέτηση εκπροσώπου της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, αναφέρεται πως «δεν ξέρουμε πού βρίσκεται στην Αμερική η Sony Pictures και για ποιες λανθασμένες πράξεις έγινε στόχος επίθεσης, ούτε νιώθουμε την ανάγκη να γνωρίζουμε για αυτήν», αλλά «το χακάρισμα της Sony Pictures ίσως να είναι μια ενάρετη πράξη των υποστηρικτών και συμπαθούντων της ΛΔΒΚ, σε απάντηση προς το αίτημά της» (αναφερόμενο στην αποδοκιμασία της Βόρειας Κορέας σχετικά με το «The Interview», που είχε εκφραστεί με επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.