Απόπειρα προσγείωσης ακριβείας πυραύλου σε θαλάσσια πλατφόρμα

Την προσγείωση ακριβείας ενός πυραύλου Falcon 9 σε μια ειδικά κατασκευασμένη θαλάσσια πλατφόρμα- γνωστή ως «autonomous spaceport drone ship»- σκοπεύει να προσπαθήσει την Παρασκευή η SpaceX του Έλον Μασκ, σε μια απόπειρα η οποία, εάν επιτύχει, θα αποτελέσει κομβικό σημείο στον τομέα των επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικό σκαφών.
Η εταιρεία έχει ήδη επιδείξει δύο επιτυχείς «μαλακές» προσθαλασσώσεις, ωστόσο το νέο αυτό πείραμα είναι πολύ πιο προκλητικό. Η SpaceX αναγνωρίζει ότι οι πιθανότητες επιτυχίες είναι γύρω στο 50%, ωστόσο υπογραμμίζει πως είναι η πρώτη από μια σειρά δοκιμών που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα έναν πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9.
To αυτόνομο πλωτό διαστημοδρόμιο έχει διαστάσεις 100 x 30 μέτρα περίπου (300 επί 100 πόδια), με πτερύγια που επεκτείνουν το πλάτος τους στα 55 περίπου μέτρα. Η ακρίβεια προσγείωσης (για την ακρίβεια, προσνήωσης) που επιχειρείται είανι τα δέκα μέτρα.
Όπως υπογραμμίζει η SpaceX, ένας πλήρως και άμεσα επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν- θα αποτελέσει το κομβικής σημασίας επίτευγμα που θα μπορέσει να μειώσει δραματικά το κόστος της πρόσβασης στο Διάστημα. Αν και οι περισσότεροι πύραυλοι είναι σχεδιασμένοι να φλέγονται κατά την επανείσοδό τους, η εταιρεία κατασκευάζει πυραύλους για να είναι σε θέση να αντέξουν την επανείσοδο και να μπορούν να προσγειωθούν ξανά, έτσι ώστε να μπορούν να ανεφοδιαστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Για το 2015 η SpaceX προγραμματίζει τουλάχιστον δώδεκα εκτοξεύσεις. «Δεδομένων αυτών που γνωρίζουμε σήμερα, θεωρούμε αρκετά πιθανό ότι μια από αυτές τις πτήσεις όχι απλά θα οδηγήσει σε προσγείωση ενός Falcon 9, αλλά θα είναι δυνατή και η επαναχρησιμοποίηση» σημειώνεται σχετικά στην ιστοσελίδα της SpaceX.
Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.