Δοκιμές πυροβόλου λέιζερ υπό «δύσκολες» καιρικές συνθήκες στη Φλόριντα

Σειρά δοκιμών του High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD), στο πλαίσιο των οποίων στοχεύθηκαν ιπτάμενοι στόχοι στην αεροπορική βάση Έγκλιν στη Φλόριντα, πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα η Boeing και ο αμερικανικός στρατός.
«Υπό θυελλώδεις, βροχερές και ομιχλώδεις καιρικές συνθήκες στη Φλόριντα, οι εμπλοκές αυτές ήταν οι πλέον προκλητικές μέχρι τώρα με λέιζερ των 10 kilowatt στο HEL MD» ανέφερε ο Ντέιβ ΝτεΓιανγκ, διευθυντής του τμήματος Directed Energy Systems της εταιρείας. «Όπως αποδείχτηκε στο White Sands Missile Range στο Νέο Μεξικό το 2013 και στην αεροπορική βάση Έγκλιν αυτή την άνοιξη, το HEL MD είναι αξιόπιστο και ικανό να εντοπίζει, παρακολουθεί και εμπλέκει με συνέπεια μία ποικιλία στόχων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, επιδεικνύοντας τις δυνατότητες στρατιωτικής αξιοποίησης των συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας».
Στις εν λόγω δοκιμές το HEL MD χρησιμοποίησε ένα λέιζερ υψηλής ενέργειας των 10 kilowatt τοποθετημένο σε όχημα Oshkosh. Όπως αναφέρει η Boeing, το εν λόγω σύστημα αποτελεί την πρώτη κινητή πλατφόρμα λέιζερ υψηλής ενέργειας για την αντιμετώπιση ρουκετών, πυροβολικού και όλμων (C-RAM) που έχει κατασκευαστεί και επιδειχθεί από τον αμερικανικό στρατό.
Κατά τον ΝτεΓιανγκ, με δυνατότητες όπως αυτές του HEL MD, η Boeing «επιδεικνύει ότι οι τεχνολογίες κατευθυνόμενης ενέργειας μπορούν να ενισχύσουν τα υπάρχοντα όπλα κινητικών πληγμάτων και προσφέρουν σημαντική μείωση κόστους ανά εμπλοκή…με μόνο κόστος αυτό του καυσίμου ντίζελ, το σύστημα λέιζερ μπορεί να ανοίξει πυρ επανειλημμένα χωρίς να δαπανώνται πολύτιμα πυρομαχικά ή επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό».
Κατά τις δύο σειρές δοκιμών οι σκοποί επετεύχθησαν όπως είχε προγραμματιστεί, με το σύστημα να εμπλέκει επιτυχώς πάνω από 150 ιπτάμενους στόχους, περιλαμβανομένων όλμων των 60 χιλιοστών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση λέιζερ των 50 ή 60 kilowatt στο HEL MD για την επίδειξη αντίστοιχων δυνατοτήτων σε υψηλότερο επίπεδο ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.