Επαναχρησιμοποίηση πυραύλων από το επόμενο έτος σχεδιάζει η SpaceX

Η δυνανότητα επαναχρησιμοποίησης ενός από τα οχήματα εκτόξευσής της περιλαμβάνεται στα σχέδια της SpaceX για το επόμενο έτος- κάτι που θα μπορούσε να μειώσει δέκα φορές το κόστος της πρόσβασης στο Διάστημα, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Έλον Μασκ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΜΙΤ Technology Review, ο Μασκ, μιλώντας σε συμπόσιο στο ΜΙΤ αποκάλυψε λεπτομέρειες για την πορεία της εταιρείας του πάνω στο αντικείμενο. Η ιδέα επαναχρησιμοποίησης διαστημικών σκαφών δεν είναι καινούρια- αλλά εάν η SpaceX καταφέρει να προσγειώνει και να επαναχρησιμοποιεί πυραύλους της τότε θα πρόκειται για μια πραγματική πρωτιά, ενώ παράλληλα θα μειώνει σημαντικά το κόστος των επόμενων εκτοξεύσεων. Η εταιρεία έχει προβεί ήδη σε πολλές δοκιμές και πειράματα, με τον Μασκ να επισημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί λίγος καιρός για να θεωρηθεί εφικτή και αξιόπιστη η εν λόγω διαδικασία.
Οι πύραυλοι της SpaceX χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση δορυφόρων και την αποστολή προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η εταιρεία πρόσφατα κέρδισε συμβόλαιο ύψους δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη ενός σκάφους μεταφοράς αστροναυτών στον ISS, διαδικασία η οποία τώρα γίνεται με ρωσικά σκάφη.
Η SpaceX κατασκευάζει σε ναυπηγεία στη Λουϊζιάνα μία πλωτή πλατφόρμα 90×50 μέτρων, στην οποία και σκοπεύει να προσγειώσει τμήμα του πυραύλου Falcon 9 μετά την επόμενη αποστολή στον ISS, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο. Ο Μασκ προβλέπει 50% πιθανότητα επιτυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσγείωση- ωστόσο ήταν στο νερό και όχι σε πλατφόρμα. Όπως σημείωσε ο Μασκ, η απόπειρα ήταν εν μέρει επιτυχής, καθώς ο πύραυλος προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια, αλλά λίγο μετά «ανετράπη και εξερράγη».
Μέσα στο επόμενο έτος η εταιρεία σχεδιάζει 12 αποστολές, και ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει 80% πιθανότητα μία από αυτές να αποδειχθεί επιτυχής όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, επιτρέποντας στο όχημα να πετάξει ξανά. «Βρισκόμαστε αρκετά κοντά» υποστήριξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.