Επιτυχείς η εκτόξευση του διαστημοπλάνου IXV της ESA και η επιστροφή του Dragon της SpaceX

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η εκτόξευση πυραύλου Vega VV04 της ESA, ο οποίος έφερε το πειραματικό διαστημοπλάνο IXV, από το διαστημοδρόμιο του Κουρού στη Γαλλική Γουϊάνα.

Στο σχέδιο της πτήσης περιλαμβάνεται η «απελευθέρωση» του σκάφους σε ύψος 320 χιλιομέτρων και η άνοδός του στα 420 πριν αρχίσει μια μακρά πτήση επιστροφής στην ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συλλέγονται δεδομένα για τις συνθήκες επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, που αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια για μελλοντικά διαστημοπλάνα.

Παράλληλα, επιτυχής ήταν η επιστροφή και προσθαλάσσωση του φορτηγού διαστημοπλοίου Dragon της SpaceX στον Ειρηνικό από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της πέμπτης τέτοιας αποστολής που έχει αναλάβει η εταιρεία.

Το σκάφος έφερε πίσω φορτίο της NASA και επιστημονικά δείγματα από τον σταθμό. Βάσει προγράμματος, πλοίο της SpaceX ανέλαβε τη μεταφορά του σκάφους στο Λονγκ Μπιτς, από όπου τμήμα του φορτίου θα ξεφορτωθεί και θα επιστραφεί στη NASA, Ακολούθως, το Dragon θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρείας στο ΜακΓκρέγκορ του Τέξας.

Όπως προαναφέρθηκε, επρόκειτο για την πέμπτη από μια σειρά 12 αποστολών ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέχρι το 2016, στο πλαίσιο του συμβολαίου Commercial Resupply Services της NASA.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.