Ζωντανές μεταδόσεις με κάλυψη 360 μοιρών και ήχος VR στο YouTube

Η δημοφιλής υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο της Google θα αρχίσει να μεταδίδει ζωντανά εκδηλώσεις με κάλυψη 360 μοιρών, ξεκινώντας το προσεχές Σαββατοκύριακο από καλλιτέχνες στο μουσικό φεστιβάλ Coachella που διεξάγεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τεχνολογία 360-degree live streaming στο YouTube θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στους καλλιτέχνες που ονειρεύεστε να παρακολουθήσετε live, γράφει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Neal Mohan.

Για να απολαύσει βίντεο 360 μοιρών, ο θεατής πρέπει να φοράει κάσκα εικονικής πραγματικότητας.
Για παράδειγμα, η Google έχει λανσάρει τα λεγόμενα Google Spotlight Stories ως μια νέα μορφή αφήγησης αποκλειστικά για κινητά και συσκευές εικονικής πραγματικότητας. «Στις διαδραστικές ιστορίες 360 μοιρών, το τηλέφωνό σας μετατρέπεται σε παράθυρο για να απολαύσετε τον κόσμο γύρω σας. Χάρη στους αισθητήρες του τηλεφώνου σας, η ιστορία γίνεται διαδραστική. Κουνώντας το τηλέφωνό σας σε διάφορες σκηνές, μπορείτε να ξεκλειδώσετε μίνι ιστορίες μέσα στην κύρια ιστορία. Όλα τα Google Spotlight Stories είναι συμβατά με το Cardboard, την εξαιρετικά οικονομική πρόταση της Google για μια πρώτη εμπειρία VR. Σε συσκευές κατάλληλες για Spotlight Stories, θα δείτε μια πλήρη διαδραστική παρουσίαση με τεχνικές κάμερας που επιτρέπουν την προβολή διαδραστικών ιστοριών. Μετακινήστε το τηλέφωνό σας και ξεκλειδώστε μικρές ιστορίες μέσα στην ίδια ιστορία με απολαυστικό ήχο 3D (με τη χρήση ακουστικών). Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις σάς επιτρέπουν να απολαμβάνετε τις ιστορίες με νέους τρόπους. Κάθε προβολή είναι μοναδική.»
Για να δείτε σφαιρικά βίντεο (και σε live), πρέπει να χρησιμοποιείται το YouTube app σε Android (https://goo.gl/7BYwRJ) .Σε iOS, πρέπει να κατεβάσετε το Google Spotlight Stories app (https://goo.gl/eadPnO).

Εκτός από τη ζωντανή σφαιρική μετάδοση, το YouTube εισάγει και την τεχνολογία του χωρικού ήχου ή spatial audio, με την οποία ο ακροατής αντιλαμβάνεται τους ήχους όπως στην πραγματικότητα -από πού προέρχονται, πόσο μακριά βρίσκεται η πηγή και πόσο έντονοι είναι. Χαρακτηριστικό είναι ένα βίντεο ήχου με πυροτεχνήματα:
http://

Πυροτεχνήματα με spatial audio -ο ακροατής είναι σε θέση να αντιληφθεί την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται κάθε ήχος στο χώρο.

Για να επεκταθεί η δυνατότητα δημιουργίας βίντεο 360 μοιρών με ανάλογο ήχο, η εταιρεία δηλώνει ότι επιδιώκει συνεργασίες με ειδίκευση στους τομείς αυτούς, αναφέροντας ενδεικτικά τη VideoStitch (με την οποία συνεργάζεται επίσης η Intel) και την Two Big Ears, με σκοπό να αξιοποιηθεί το λογισμικό που αναπτύσσουν για την υποστήριξη ροών μεταδόσεων βίντεο 360 μοιρών και spatial audio.

Η Google οραματίζεται σενάρια στα οποία οι τεχνολογίες αυτές αξιοποιούνται βέλτιστα: φοιτητές που παρακολουθούν τα γεγονότα την ώρα που συμβαίνουν, ταξιδιώτες που επισκέπτονται εικονικά απόμακρα μέρη, εξερευνητές που κολυμπούν στο βυθό, παιδιά που βλέπουν τόσο ζωντανά τους αγαπημένους τους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, χωρίς να βρίσκονται στην πραγματικότητα εκείνα στο στάδιο.

Η YouTube παραθέτει μια λίστα βίντεο για αναπαραγωγή σε συσκευές με Android.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.