Καινοτόμος σχεδιασμός για φορτηγά μπορεί να σώσει ζωές ποδηλατών και πεζών

Μία μακρύτερη, πιο αεροδυναμική καμπίνα με καλύτερο οπτικό πεδίο για οδηγούς φορτηγών θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές δικυκλιστών και πεζών, σύμφωνα με μελέτη ακαδημαϊκών στο Design School του Loughborough University.
Η προτεινόμενη καμπίνα, με μεγαλύτερο μήκος κατά 80 εκατοστά και στρογγυλεμένη μύτη, μικρότερο ταμπλό, περισσότερες περιοχές με τζάμια και ελαφρώς χαμηλωμένη θέση οδηγού θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τα «τυφλά σημεία» γύρω από το φορτηγό.
Το εν λόγω concept (Direct Vision) θα αύξανε σημαντικά το οπτικό πεδίο του οδηγού μπροστά και στα πλάγια- για την ακρίβεια, η βελτίωση θα ήταν της τάξης του 50% σε σχέση με τα σημερινά σχέδια φορτηγών, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να σωθούν πολλές ζωές δικυκλιστών και πεζών. Το συγκεκριμένο πόρισμα προέκυψε στο πλαίσιο μελέτης από τους Dr. Στιβ Σάμερσκιλ και Dr. Ράσελ Μάρσαλ του Loughborough Design School, η οποία ζητήθηκε από το Transport for London (TfL) και Transport & Environment (T&E).
Όπως δήλωσε ο Σάμερσκιλ, επικεφαλής του προγράμματος που οδήγησε στο εν λόγω concept, «τα τυφλά σημεία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα δυστυχημάτων. Η μελέτη δείχνει ότι το μέγεθος αυτών μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω βελτιωμένου σχεδιασμού καμπίνας, μείωση του ύψους και την πρόσθεση έξτρα παραθύρων. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στον καθορισμό της νομοθεσίας περί σχεδιασμού φορτηγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δουλειά μας χρησιμοποιείται για να επιδειχθεί ότι οι βελτιώσεις στην αεροδυναμική οχημάτων πρέπει να πάει χέρι χέρι με βελτιώσεις που επιτρέπουν σε οδηγούς οχημάτων HGV (Heavy Goods Vehicle) να έχουν βελτιωμένη εικόνα ευάλωτων χρηστών του δρόμου γύρω από το όχημα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών, φορτηγά εμπλέκονται σε περίπου 4.200 δυστυχήματα στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για θανάτους (γύρω στους 1.000) ευάλωτων χρηστών των δρόμων, όπως δικυκλιστές και πεζοί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.