Κεντρικός ο ρόλος της Apple σε συνωμοσία για τον ορισμό των τιμών e-book

Αμερικανικό ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε σε δεύτερο βαθμό ότι η Apple συνωμότησε με πέντε εκδοτικούς οίκους για να καθορίσουν τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων. Παραβίασε τους κανόνες τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, όταν εισήλθε στην αγορά όπου κυριαρχούσε η Amazon, μεταδίδει το BBC. «Βρήκε έναν εύκολο δρόμο για ανοίξει το δικό της iBookstore», έκρινε η δικαστής Debra Ann Livingston.

To αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης -ως ενάγοντας μαζί με 33 πολιτείες- αναφέρει ως εμπλεκόμενους στην συνωμοσία τους οίκους Hachette, HarperCollins, Penguin, και Simon & Schuster και συμπεραίνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν από τα 10 στα 15 περίπου δολάρια. Οι εκδοτικοί οίκοι έχουν καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει ότι τους απαγορεύεται να περιορίζουν το δικαίωμα των βιβλιοπωλείων (στην λιανική) να ορίζουν τις τιμές στα e-book.

To Εφετείο έκρινε προηγούμενη απόφαση του 2013 σύμφωνα με την οποία η Apple είναι ένοχη για εναρμονισμένες πρακτικές στον τομέα των ηλεκτρονικών βιβλίων. Από την απόφαση αυτή εξαρτάται και ο συμβιβασμός που φέρεται να έχει υπογράψει η Apple σχετικά με την αποζημίωση των καταναλωτών που επιβαρύνθηκαν από τις πρακτικές αυτές, καθώς ζητούσαν τα τριπλάσια από όσα αποκόμισε η εταιρεία από την πρακτική αυτή.

Το θέμα αφορά και στην αγορά της Ευρώπης. Η Apple και πέντε μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι -και αργότερα και ο οίκος Penguin- έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι, επί δύο χρόνια, τα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία διατηρούσαν το δικαίωμά τους να καθορίζουν τις τιμές. Εντούτοις, η ισχύς αυτής της συμφωνίας έχει παρέλθει -έγινε τον Δεκέμβριο του 2012 και η δέσμευση αφορούσε δύο μόλις χρόνια.

Ανθή Παναγιωτάκη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.