ΝΑSA: Οι αστροναύτες στον ISS δεν κινδυνεύουν

Ο Ουΐλιαμ Γκαρστενμάιερ, στέλεχος του Human Exploration and Operations Directorate της ΝΑSA, προέβη στην εξής δήλωση σχετικά με το περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στο Pad 0A του Mid-Atlantic Regional Spaceport στο Wallops Flight Facility στη Βιρτζίνια κατά την απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου Antares και του διαστημοπλοίου Cygnus της Οrbital Sciences:
«Αν και η NASA είναι απογοητευμένη που η τρίτη συμβεβλημένη αποστολή ανεφοδιασμού της Orbital Sciences στον Διεθνή Διαστημικού Σταθμού δεν ήταν επιτυχής σήμερα, θα συνεχίσουμε να προχωρούμε προς την επόμενη απόπειρα μόλις κατανοήσουμε πλήρως το σημερινό ατύχημα. Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς τρόφιμα ή άλλες σημαντικές προμήθειες».
«Η Orbital επέδειξε αξιοσημείωτες δυνατότητες στις πρώτες της δύο αποστολές στον σταθμό νωρίτερα μέσα στο έτος, και ξέρουμε ότι μπορούν να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία. Η εκτόξευση πυραύλων είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, και μαθαίνουμε από κάθε επιτυχία και κάθε αποτυχία. Η σημερινή απόπειρα εκτόξευσης δεν θα μας αποτρέψει από το να δουλεύουμε για να επεκτείνουμε την ήδη επιτυχή δυνατότητα εκτόξευσης φορτίων από τις αμερικανικές ακτές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του space.com, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Cygnus μετέφερε 2,268 κιλά τροφίμων, υλικού που σχετιζόταν με πειράματα και άλλες προμήθειες. Το συμβόλαιο της Οrbital Sciences με τη ΝΑSΑ είναι ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.

Από τη NASA διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξαν απώλειες ενώ οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν στο νότιο κομμάτι του Wallops Island. Η Orbital ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας διερεύνησης της αποκαλούμενης «ανωμαλίας», η οποία θα συνεργαστεί με κυβερνητικούς φορείς για να καθοριστούν τα αίτια του ατυχήματος.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε λεπτομέρειες για το τι συνέβη» δήλωσε ο Φρανκ Κάλμπερτσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Orbital και general manager του Advanced Programs Group της εταιρείας. «Καθώς αρχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, ο κύριος προβληματισμός μας είναι η ασφάλεια αυτών που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις ανάκτησης. Θα διεξάγουμε άμεσα ενδελεχή έρευνα για να καθορίσουμε την αιτία αυτής της αποτυχίας και τι βήματα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί επανάληψη αυτού του περιστατικού. Μόλις κατανοήσουμε το αίτιο θα αρχίσουμε τις απαιτούμενες εργασίες για να επιστρέψουμε στις πτήσεις, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας και το διαστημικό πρόγραμμα του έθνους».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Κάλμπερτσον, η συνδυαστική αξία του Antares και του Cygnus που χάθηκαν ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. δολάρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.