«Σαρώνει» στο Kickstarter εκστρατεία χρηματοδότησης αποστολής για τη Σελήνη

Μια νέα μη επανδρωμένη αποστολή με το όνομα Lunar Mission One ελπίζει πως θα γράψει ιστορία στη διαστημική εξερεύνηση, όχι μόνο με όσα θα ανακαλύψει στη Σελήνη, αλλά και με τον τρόπο που θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια. Η Lunar Mission One έχει σχεδιασθεί από τη βρετανική Lunar Missions Ltd, με σκοπό το 2024 να προσεδαφίσει στο φεγγάρι ένα ρομπότ, το οποίο θα μελετήσει το υπέδαφος του δορυφόρου της Γης.
Ωστόσο, αν γίνει πραγματικότητα, δεν θα το χρωστά σε κεφάλαια κάποιας κρατικής διαστημικής υπηρεσίας, αλλά σε απλούς ανθρώπους που θα προθυμοποιηθούν να τη χρηματοδοτήσουν. Γι’ αυτό τον σκοπό, μάλιστα, η Lunar Missions Ltd έχει ξεκινήσει ήδη μια εκστρατεία μέσω του σάιτ Kickstarter, ώστε να συγκεντρώσει 600.000 λίρες που θα χρειασθεί για την αρχική φάση προετοιμασίας της αποστολής. Ένας στόχος που μέσα σε 48 μόλις ώρες έχει καλυφθεί πάνω από το 30%, αφού ήδη έχουν εξασφαλισθεί 216.000 λίρες από 2.350 λάτρεις του διαστήματος.
Όπως δήλωσε στον Guardian o Ντέιβιντ Άιρον, πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα διαστήματος και ιδρυτής της Lunar Missions Ltd, η εταιρεία στράφηκε στους απλούς πολίτες επειδή έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν κονδύλια για ανάλογα εγχειρήματα. «Ουσιαστικά εγκαινιάζουμε ένα νέο μοντέλο εξεύρεσης πόρων το οποίο, αν πετύχει, θα αποδείξει πως τέτοιες αποστολές μπορούν να χρηματοδοτηθούν με έναν εντελώς νέο τρόπο», προσθέτει.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, η κατασκευή του ρομπότ θα ξεκινήσει από το 2018. Φτάνοντας στη Σελήνη με ένα επίσης μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, θα προσεδαφισθεί στον νότιο πόλο, σε έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες του ηλιακού μας συστήματος. Εκεί, θα συλλέξει κομμάτια βράχων σε βάθος 20-100 μέτρων, ώστε για πρώτη φορά να μελετηθούν δείγματα από το σεληνιακό υπέδαφος.
Όσοι «χρηματοδότες» είναι πρόθυμοι να καταβάλουν πάνω από 60 λίρες θα μπορούν να στείλουν μια ψηφιακή «χρονοκάψουλα» στο φεγγάρι, την οποία το ρομπότ θα «θάψει» κάτω από το έδαφος του δορυφόρου της Γης. Για δωρεές πάνω από 200 λίρες, θα μπορεί κανείς να τοποθετήσει στη «χρονοκάψουλά» του και μια μικρή… τούφα μαλλιών, η οποία θα ενταφιασθεί στο σημείο.
Αν και η εταιρεία δεν εγγυάται πως το DNA θα επιβιώσει κατά τη μεταφορά, η έρευνα αγοράς που έχει κάνει έδειξε πως περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα ήθελαν ένα δείγμα του βιολογικού τους υλικού να ταξιδέψει στη Σελήνη. Ένα νούμερο που «μεταφράζεται» σε 2 δισ. λίρες.
Όσον αφορά το επιστημονικό σκέλος της Lunar Mission One, το ρομπότ θα αναλύσει τη σύσταση των βράχων, για να προσδιορίσει αν η αναλογία τους σε ισότοπα ταιριάζει με αυτή των γήινων πετρωμάτων. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε θα κερδίσει σημαντικό έδαφος η θεωρία που υποστηρίζει πως το φεγγάρι δημιουργήθηκε από μια πανίσχυρη πρόσκρουση ενός διαστημικού βράχου στη Γη, πριν από 4,5 δισ. χρόνια.
Παράλληλα, η ανάλυση των βράχων αναμένεται να δώσει στοιχεία και για τη δημιουργία της Γης. Κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει απευθείας στον πλανήτη μας, επειδή τα «αρχαιότερα» πετρώματα δεν έχουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, λόγω των γεωλογικών διαδικασιών.
Ο Άιρον εκτιμά πως το κόστος της Lunar Mission One εκτιμάται στις 500 εκατ. λίρες, με το μεγαλύτερο ποσοστό του να αφορά την κατασκευή του διαστημικού σκάφους και του ρομπότ, την οποία θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες. Πάντως, ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως το ποσό αυτό θα υπερκαλυφθεί από τις δωρεές, αναφέροντας πως με τα χρήματα που θα περισσέψουν θα δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση μελλοντικών αποστολών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.