Στο «μικροσκόπιο» το Facebook

Έρευνα σχετικά με το αν το Facebook παραβίασε νόμους προστασίας δεδομένων κατά το αμφιλεγόμενο ψυχολογικό πείραμα/ έρευνα μεγάλης κλίμακας που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα σκοπεύει να πραγματοποιήσει το ICO (Information Commissioner’s Office) της Μ. Βρετανίας.

Στo πλαίσιο του εν λόγω πειράματος το Facebook προέβη σε επεμβάσεις στα news feeds περίπου 700.000 χρηστών με στόχο τη διαχείριση των συναισθημάτων στα οποία εκτίθονταν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του BBC και του Guardian, το ICO ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προβεί σε ερωτήσεις στο Facebook για την μελέτη. Από πλευράς του, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζει ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα δεδομένα των χρηστών και ότι τα όποια ερωτήματα θα απαντηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι από την έρευνα – η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με δύο αμερικανικά πανεπιστήμια- διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες οι οποίοι έβλεπαν λιγότερες αρνητικού χαρακτήρα δημοσιεύσεις στο news feed τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να προβούν με τη σειρά τους σε αντίστοιχα, αρνητικού ύφους posts- και το αντίθετο, όσον αφορά στις θετικού χαρακτήρα δημοσιεύσεις. Ωστόσο, η δημοσιοποίησή της προκάλεσε κατακραυγή, καθώς οι εν λόγω χρήστες δεν είχαν ενημερωθεί ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Το Facebook υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε άνευ λόγου συλλογή δεδομένων χρηστών, ωστόσο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι κατανοεί την ανησυχία και τον προβληματισμό που προκλήθηκε και η εταιρεία αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη. Παράλληλα, ο Άνταμ Κρέιμερ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, εξέφρασε τη λύπη του όσον αφορά στον «τρόπο με τον οποίο το paper παρουσίασε την έρευνα και την ανησυχία που προκάλεσε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.