Χίμαιρες χοίρων- πιθήκων δημιούργησαν επιστήμονες

Υβρίδια χοίρων και πρωτευόντων γεννήθηκαν ζωντανά για πρώτη φορά, ωστόσο πέθαναν μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας: Όπως αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα του New Scientist, τα δύο γουρουνάκια, τα οποία δημιούργησαν επιστήμονες στην Κίνα, εμφανισιακά φάνταζαν φυσιολογικά, αν και ένα μικρό τμήμα των κυττάρων τους προερχόταν από ένα είδος πιθήκων (μακάκους).

«Είναι η πρώτη αναφορά ολοκληρωμένων “χιμαιρών” γουρουνιών- πιθήκων» είπε ο Τανγκ Χάι, στο Κρατικό Εργαστήριο Βλαστοκυττάρων και Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο Πεκίνο.

Απώτερος στόχος είναι η καλλιέργεια ανθρωπίνων οργάνων σε ζώα για μεταμοσχεύσεις- ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Χάι και οι συνάδελφοί του τροποποίησαν γενετικά κύτταρα πιθήκων που καλλιεργούνταν στο εργαστήριο, ώστε να παράγουν μια φθορίζουσα πρωτεΐνη ονόματι GFP, που επιτρέπει στους ερευνητές να παρακολουθούν τα κύτταρα και τους απογόνους τους. Μετά έβγαλαν εμβρυϊκά κύτταρα από τα τροποποιημένα κύτταρα και τα έβαλαν σε έμβρυα γουρουνιών πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Εμφυτεύθηκαν σε χοιρομητέρες πάνω από 4.000 έμβρυα, και ως αποτέλεσμα γεννήθηκαν δέκα γουρουνάκια, εκ των οποίων τα δύο ήταν χίμαιρες. Όλα πέθαναν μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Στα γουρουνάκια- χίμαιρες, πολλαπλοί ιστοί- σε καρδιά, συκώτι, σπλήνα, πνεύμονες και δέρμα)- αποτελούνταν εν μέρει από κύτταρα πιθήκου, μα η αναλογία ήταν χαμηλή (μεταξύ 1 στα 1.000 και 1 στα 10.000).

Δεν είναι γνωστό γιατί πέθαναν τα γουρουνάκια, σύμφωνα με τον Χάι, ωστόσο, επειδή πέθαναν και τα ζώα που δεν ήταν χίμαιρες, η ομάδα εκτιμά πως ο θάνατος οφείλεται στη διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης, η οποία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική στα γουρούνια όσο στους ανθρώπους και σε άλλα είδη. Τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν υγιή ζώα με υψηλότερη αναλογία κυττάρων πιθήκων, αναφέρει ο Χάι. Εάν αυτό επιτευχθεί, το επόμενο βήμα θα είναι η απόπειρα δημιουργίας χοίρων όπου ένα όργανο αποτελείται σχεδόν πλήρως από κύτταρα πρωτευόντων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.