Cyborg κατσαρίδες- διασώστες

Τεχνολογία που επιτρέπει σε κατσαρίδες- cyborg (υβρίδια ζωντανού οργανισμού και τεχνολογικού εξοπλισμού- βιορομπότ) να εντοπίσουν ήχους μέσω μικρών μικροφώνων και να αναζητήσουν την πηγή τους ανέπτυξαν ερευνητές του North Carolina State University.
Η τεχνολογία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθά προσωπικό αντιμετώπισης καταστροφών να βρίσκει και να διασώζει εγκλωβισμένους οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχή που έχει πληγεί από κάποια καταστροφή. Επίσης, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει τεχνολογία που λειτουργεί ως ένας αόρατος «φράχτης», προκειμένου τα μικρά cyborgs να παραμένουν μέσα στην περιοχή.
«Μέσα σε ένα γκρεμισμένο κτήριο, ο ήχος είναι ο καλύτερος τρόπος εντοπισμού επιζώντων» σημειώνει ο Dr. Αλπέρ Μποζκούρτ, επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολογίας/ μηχανολογίας υπολογιστών και senior author σε δύο papers πάνω στο αντικείμενο.
Τα βιορομπότ διαθέτουν ηλεκτρονικά «σακίδια’ που ελέγχουν τις κινήσεις της κατσαρίδας. Η ομάδα του Μποζκούρτ δημιούργησε δύο είδη τέτοιων «σακιδίων» με μικρόφωνα. Η μια κατηγορία έχει ένα μονό μικρόφωνο που μπορεί να «πιάσει» ήχο σχετικά υψηλών συχνοτήτων από κάθε κατεύθυνση και να τον μεταδώσει στους διασώστες, ενώ στη δεύτερη υπάρχει μία ακολουθία τριών κατευθυντικών μικροφώνων, για να ανιχνεύεται η κατεύθυνση του ήχου. Η ομάδα έχει επίσης αναπτύξει αλγορίθμους που αναλύουν τον ήχο από τα μικρόφωνα και «τοποθετούν» την πηγή του σε κάποιο σημείο, κατευθύνοντας το βιορομπότ προς τα εκεί.
Το σύστημα λειτούργησε καλά σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν. «Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε βιορομπότ με μικρόφωνα υψηλής ανάλυσης για να ξεχωρίζουμε ήχους που έχουν σημασία – όπως ανθρώπους που ζητούν βοήθεια- από ήχους που δεν έχουν – όπως ένα σωλήνας που στάζει νερό» εξηγεί ο Μποζκούρτ. «Μόλις εντοπίσουμε τους ήχους που έχουν σημασία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βιορομπότ με τις διατάξεις μικροφώνων για να κατευθυνθούμε προς την κατεύθυνση της πηγής τους».
Η ομάδα του Μποζκούρτ επίσης επέδειξε τεχνολογία που δημιουργεί έναν αόρατο «φράχτη» ο οποίος κρατά τα βιορομπότ σε μια καθορισμένη περιοχή. Το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή μπορεί να κρατά τα μικροσκοπικά cyborgs στον χώρο και να τα κρατά επίσης κοντά το ένα στο άλλο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα κινητό δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας. Επίσης, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την προώθησή τους σε πηγές φωτός, έτσι ώστε να μικροσκοπικά ηλιακά πάνελ στα «σακίδιά» τους να επαναφορτίζονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.