«Δίχτυ του Σπάιντερμαν» για ακινητοποίηση υπόπτων από την αστυνομία

Μία συσκευή που παραπέμπει στο…δίχτυ του Σπάιντερμαν χρησιμοποιούν αστυνομικά τμήματα ανά τις ΗΠΑ για την ακινητοποίηση υπόπτων, δεδομένου του υψηλού αριθμούν ανθρώπων που βρήκαν τον θάνατο πέρυσι λόγω χρήσης τέιζερ από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το Reuters, το «Bolawrap» εκτοξεύει ένα σκοινί 2,4 μέτρων που παραπέμπει σε όπλο «bola» (βαρίδια συνδεδεμένα με σκοινί) το οποίο δένει/ μπερδεύτεται στα πόδια του στόχου και τον ακινητοποιεί. Λειτουργεί σε απόσταση 3-7,6 μέτρων.

Σύμφωνα με τον Τομ Σμιθ, πρόεδρο της Wrap Industries, που κατασκευάζει το Bolawrap, πρόκειται για ένα μέσο το οποίο ταιριάζει απόλυτα στην «ασαφή ζώνη» πριν τη χρήση «υψηλότερου επιπέδου βίας» από τους αστυνομικούς.

Ο Σμιθ, που ίδρυσε την TASER International, πλέον Axon Enterprises, είχε φτιάξει το τέιζερ με τον αδελφό του πριν φύγει και ιδρύσει τη Wrap Technologies. Όπως είπε, θεώρησε την επιτυχία του τέιζερ ως απόδειξη ότι υπάρχει επιθυμία για περισσότερα μη θανατηφόρα μέσα στην αστυνομία.

Το Bolawrap είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα κινητό τηλέφωνο και χωράει εύκολα μέσα σε μια ζώνη αστυνομικού. Το σκοινί, φτιαγμένο από συνθετική ίνα, βγαίνει από συσκευή με ταχύτητα περίπου 200 μέτρων το δευτερόλεπτο. «Δεν το βλέπεις» λέει ο ίδιος, ο οποίος έχει δοκιμάσει το όπλο σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Το Reuters έχει καταγράψει τουλάχιστον 1.081 θανάτους στις ΗΠΑ μετά τη χρήση τέιζερ από την αστυνομία, σχεδόν όλοι αφού τα όπλα αυτά τέθηκαν σε ευρεία χρήση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, το τέιζερ συνδυάστηκε με άλλα είδη βίας, όπως χτυπήματα με τα χέρια, σπρέι πιπεριού κ.α.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.