Επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος Ελλάδας – Γερμανίας

Τη συνέχιση του ελληνογερμανικού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας, το οποίο εκπονήθηκε το 2013, διακήρυξαν από κοινού ο αναπλ. υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης και ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Τόμας Ράχελ.

Πρόκειται για «το μοναδικό διμερές πολυδιάστατο πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί η Γερμανία με άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ» και αφορά τους τομείς της υγείας, της βιοοικονομίας, της ενέργειας, των ανθρωπιστικών επιστημών, του πολιτισμού, του τουρισμού, της έρευνας υλικών και των τεχνολογιών αιχμής.

«Μπορούμε να οικοδομήσουμε στην υπάρχουσα εξαιρετική ελληνογερμανική συνεργασία και με τα νέα δεδομένα του κοινού ερευνητικού μας προγράμματος να στηρίξουμε τη σταθερή και μακροπρόθεσμη εξέλιξη καινοτόμων συστημάτων στη Γερμανία και την Ελλάδα. Φέρνουμε σε επαφή τα καλύτερα μυαλά και αναπτύσσουμε τα δίκτυα μεταξύ των ερευνητών των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Ράχελ, κατά τη συνάντηση με τον κ. Φωτάκη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας ότι «το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ναυαρχίδα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους τομείς της επιστήμης και της αγοράς, η υποστήριξη των νέων επιστημόνων στις δύο χώρες και η συνεισφορά στη διασύνδεση των διμερών προγραμμάτων με αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Τα δύο υπουργεία χρηματοδοτούν το πρόγραμμα έκαστο με 9 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός θα δημοσιευθεί εντός του τρέχοντος Ιουλίου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να υποστηρίξουν μέτρα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα, με σκοπό την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας διαθέτει έως 2 εκατ. ευρώ για τη 2ετία 2017-18.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.