Επενδυτές εναντίον του πρώην CEO της Uber, Τράβις Κάλανικ

Η Benchmark Capital (φίρμα venture capital) υποβάλλει αγωγή σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Uber, Τράβις Κάλανικ, με σκοπό να τον απομακρύνει από το συμβούλιο της εταιρείας και να του στερήσει τη δυνατότητα να ορίζει τρεις θέσεις σε αυτό.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αγωγή, που υποβλήθηκε την Πέμπτη, κατηγορεί τον Κάλανικ ότι απέκρυψε μια σειρά ανάρμοστων πράξεων από το συμβούλιο και προέβη σε μηχανορραφίες για να διατηρήσει την ισχύ του στην εταιρεία, ακόμα και μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο, μετά από μια σειρά σκανδάλων. Η εταιρεία είναι ήδη σε φάση αναζήτησης νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Σημειώνεται πως η Benchmark ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές της Uber, και στην αγωγή αναφέρεται πως κατέχει το 13% της εταιρείας, καθώς και το 20% όσον αφορά στο δικαίωμα ψήφου.

Ο Κάλανικ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει την αγωγή αβάσιμη και γεμάτη ψέματα και ψευδείς ισχυρισμούς, κατηγορώντας τη Benchmark πως δρα για τα δικά της συμφέροντα, ενάντια στα συμφέροντα της Uber.

Σύμφωνα με τη Benchmark, αυτό που κάνει ο Κάλανικ είναι να επιδιώκει να γεμίσει τις έδρες στο συμβούλιο με άτομα εμπιστοσύνης του, προκειμένου να επιστρέψει στη θέση του CEO. Σε δικαστικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια του Axios, οι δικηγόροι της Benchmark υποστηρίζουν ότι ο Κάλανικ προσπαθεί να «οχυρωθεί στο συμβούλιο διευθυντών της Uber και να αυξήσει τη δύναμή του σε αυτήν για τους δικούς του εγωιστικούς σκοπούς…ο στόχος του είναι να γεμίσει το συμβούλιο με πιστούς συμμάχους σε μια προσπάθεια να προστατέψει την προηγούμενη συμπεριφορά του από περαιτέρω εξέταση και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του ως CEO».

Όπως σημειώνει το BBC, τον Ιούλιο είχαν κυκλοφορήσει αναφορές ότι ο ίδιος είχε πει σε φίλους του ότι ακολουθούσε τον δρόμο του Στιβ Τζομπς, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Apple το 1985, για να επιστρέψει θριαμβευτικά μια δεκαετία αργότερα.

Στο πλαίσιο της αγωγής απαιτείται οι τρεις επιπλέον θέσεις στο συμβούλιο που είχαν προστεθεί από τον Κάλανικ τον Ιούνιο να απομακρυνθούν. Προς το παρόν ο Κάλανικ έχει τη μία εξ αυτών, κάτι που σημαίνει πως εάν η αγωγή είναι επιτυχής, θα μπορούσε να βρεθεί εντελώς εκτός της εταιρείας. Οι άλλες δύο είναι κενές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.