Ερευνητές χρησιμοποιούν ηλιέλαιο για να κλείσουν τρύπες δρόμων

Έναν απρόσμενο τρόπο για να επιδιορθώνονται ζημιές που έχει υποστεί η άσφαλτος δοκιμάζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ στη Βρετανία. Χρησιμοποιούν κάψουλες που περιέχουν ηλιέλαιο και οι μέχρι τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι το υλικό αυτό επιτρέπει στους δρόμους να «αυτοθεραπεύονται».

Το ηλιέλαιο σύμφωνα με τους ερευνητές υποχρεώνει τις ρωγμές της ασφάλτου να επανενωθούν. Η Βρετανία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρό πρόβλημα πρόκλησης ρωγμών στις ασφάλτους των δρόμων που οφείλονται σύμφωνα με τους ειδικούς σε κλιματικούς λόγους.

Το κόστος των επισκευών είναι πολύ μεγάλο και έτσι τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών ευελπιστούν ότι το ηλιέλαιο που κοστίζει περίπου δύο ευρώ το λίτρο θα μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη και ταυτόχρονα οικονομικά συμφέρουσα λύση.

Στις δοκιμές φαίνεται ότι η χρήση ελαίων σε σημεία της ασφάλτου που αρχίζει να «σκάει» υποχρεώνει την άσφαλτο να αναδιαταχθεί και να επουλώσει τις… πληγές της πριν αυτές εξελιχθούν σε μεγάλες ρωγμές.

Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανάλογη δράση επιδιόρθωσης της ασφάλτου έχει και το ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι ακόμη και το λάδι των αυτοκινήτων. Όμως οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το κοινό ηλιέλαιο που υπάρχει στα σουπερμάρκετ επειδή είναι πολύ φτηνό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.