Έξυπνες και καινοτόμες κατασκευές μαθητών αναδείχθηκαν από τον 4ο κύκλο του προγράμματος STEMpowering Youth

Ολοκληρώθηκε ακόμη ένας κύκλος του προγράμματος STEMpowering Youth του Ιδρύματος Vodafone, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, εκπαιδεύοντας τους μαθητές σε εργαστήρια STEM, με στόχο την προετοιμασία των πολιτών του αύριο.

Μέσα από τον 4ο κύκλο των εξωσχολικών εργαστηρίων του προγράμματος που πραγματοποιήθηκαν σε τάξεις της Θράκης, της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, του Β.Α. Αιγαίου και του Ιονίου, προέκυψαν 49 καινοτόμες κατασκευές, δίνοντας λύση σε καθημερινά θέματα που αφορούν την προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος, την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια, την υγεία και τη στήριξη ευπαθών ομάδων, τον τουρισμό, την «έξυπνη» πόλη, την ψυχαγωγία και τη μάθηση. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν 3 κατασκευές για την καινοτομία, την ευρηματικότητα και την επίλυση κάποιου σημαντικού κοινωνικού ζητήματος για την τοπική τους κοινωνία.

Οι τρεις κατασκευές που ξεχώρισαν είναι οι ακόλουθες:
• ArΤUNEino: Το μουσικό αυτί, μια κατασκευή από 2 μαθητές στο Ληξούρι, οι οποίοι έφεραν την καινοτομία στην πιο παλιά Φιλαρμονική σχολή στην Ελλάδα, τη Φιλαρμονική Ληξουρίου, που πλέον έχει, εύκολα, καλοκουρδισμένα όργανα, χάρη στην εφαρμογή βαθμονόμησης των οργάνων τους.
• Parking Assistant App, μια εφεύρεση 2 μαθητών από την Κομοτηνή που κάνει το πάρκινγκ “παιχνιδάκι”, αφού μπορεί να δείξει στους ενδιαφερόμενους οδηγούς τις διαθέσιμες θέσεις σε ένα δημόσιο πάρκινγκ.
• Αυτόματο αλκοτέστ για αυτοκίνητα από 3 μαθήτριες της Ρόδου, οι οποίες έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα οδικής ασφάλειας υλοποίησαν μια εφαρμογή ώστε κανένας οδηγός αυτοκινήτου να μην μπορεί να ξεκινήσει το όχημα του υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι τρεις ομάδες μαθητών που διακρίθηκαν, μαζί και με τις τρεις νικήτριες του τρέχοντος κύκλου που θα προκύψουν, θα διεκδικήσουν το μεγάλο ετήσιο έπαθλο, ένα μοναδικό ταξίδι στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας.

Η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone Ελλάδας, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το STEMpowering Youth, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά το 2017, έχει φτάσει σε τόσα σημεία στην Ελλάδα και ωφελεί ετησίως περισσότερα από 14.000 παιδιά. Για εμάς κάθε κύκλος που ολοκληρώνεται και κάθε κατασκευή που δημιουργείται προς όφελος της κοινωνίας αποδεικνύει ότι το καλό που μπορείς να κάνεις μέσω της τεχνολογίας δεν έχει όρια, ιδιαίτερα στα χέρια ενός παιδιού!».

Από το 2017 που ξεκίνησαν τα εργαστήρια STEM σε σχολεία της Θράκης και των Δωδεκανήσων, έχουν πλέον κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών νεαρών “επιστημόνων”, εκπαιδεύοντας μαθητές στο Β. Α. Αιγαίο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, ενώ πλέον πραγματοποιούνται μαθήματα και στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Πελοπόννησο.

Σχετικά με το STEMpowering Youth
Το STEMpowering Youth είναι ένα εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Επιστήμη – Τεχνολογία – Μηχανική – Μαθηματικά), που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 3 πυλώνες: τα Eξωσχολικά τρίμηνα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια STEM, τα Εκπαιδευτικά Πακέτα Υλικών για τον εμπλουτισμό των σχολικών μαθημάτων Θετικών Επιστημών και το Μobile εκπαιδευτικό παιχνίδι “The Moondiver Xperience”, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ SciFY – Science For You και φέρνει τις βασικές αρχές της Αστρονομίας στη διάθεση των μαθητών αλλά και όλων όσων θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε αυτόν τον τομέα.
Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα: http://scico.gr/7809/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.