Facebook: 126 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ είδαν δημοσιεύσεις που προέρχονταν από τη Ρωσία

Το Facebook ανακοίνωσε πως μέχρι και 126 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ πιθανώς να είδαν περιεχόμενο το οποίο ανέβασαν πράκτορες με έδρα στη Ρωσία μέσα στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών.

Το κοινωνικό δίκτυο ανέφερε πως 80.000 posts έγιναν πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, τα περισσότερα από τα οποία είχαν «διχαστικά» κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα.

Όπως αναφέρει το BBC, το Facebook δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά εν όψει ακρόασης στη Γερουσία όπου, μαζί με το Twitter και τη Google, θα παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις επιπτώσεις της ρωσικής δραστηριότητας στις εν λόγω ιστοσελίδες.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς πως αποπειράθηκε να επηρεάσει τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον.

Όσον αφορά στις νέες ανακοινώσεις του Facebook, o «βασιλιάς» των κοινωνικών δικτύων υποστήριξε πως έγιναν 80.000 posts μεταξύ του Ιουνίου 2015 και του Αυγούστου 2017, που είδαν ευθέως περίπου 29 εκατ. Αμερικανοί, σύμφωνα με προσχέδιο της σχετικής παρουσίασης το οποίο είδαν αμερικανικά ΜΜΕ εν όψει της συγκεκριμένης ακρόασης. Τα posts αυτά, που το Facebook λέει ότι δημιουργήθηκαν από εταιρεία που συνδέεται με το Κρεμλίνο, «ενισχύθηκαν» μέσω likes, shares και σχολίων, με αποτέλεσμα να δουν ακόμα δεκάδες εκατομμύρια πολίτες.

Το Facebook είπε επίσης ότι διέγραψε 170 λογαριασμούς στο Instagram, που δημοσίευσαν περίπου 120.000 κομμάτια περιεχομένου.

Σε blog post νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Έλιοτ Σράγκε του Facebook είπε πως πολλά από αυτά τα posts δεν παραβίαζαν τους κανονισμούς της εταιρείας περί περιεχομένου, ωστόσο ήταν «μη αυθεντικά», καθώς από πίσω τους βρίσκονταν Ρώσοι που έκρυβαν το τι είναι στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται πως η Google αποκάλυψε από πλευράς της τη Δευτέρα ότι «trolls» από τη Ρωσία είχαν ανεβάσει πάνω από 1.000 βίντεο πολιτικού περιεχομένου στο YouTube, σε 18 διαφορετικά κανάλια. Ωστόσο, η εταιρεία υποστήριξε πως είχαν πολύ λίγα views και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι είχαν στοχοποιήσει Αμερικανούς θεατές. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, το Twitter ανακάλυψε και μπλόκαρε και τους 2.752 που είχε διαπιστώσει πως συνδέονταν με τη ρωσική Internet Research Agency. Οι λογαριασμοί αυτοί είχαν προβεί σε 131.000 tweets μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2016 και του Νοεμβρίου 2016.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.