H Google «ανοίγει» το Android σε ανταγωνίστριες μηχανές αναζήτησης στη Ρωσία

Η Google συμφώνησε να «ανοίξει» το δημοφιλές λειτουργικό της για φορητές συσκευές, Android, σε ανταγωνίστριες μηχανές αναζήτησης στη Ρωσία, στο πλαίσιο συμφωνίας συμβιβασμού για τον τερματισμό μιας διετούς δικαστικής διαμάχης με τις ρωσικές αρχές που είναι αρμόδιες σε θέματα ανταγωνισμού.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η συμφωνία αυτή δημιουργεί ένα νέο προηγούμενο για τον τεχνολογικό κολοσσό, που είναι αντιμέτωπος με πληθώρα καταγγελιών σε όλο τον κόσμο ότι προβαίνει σε κατάχρηση της θέσης της στον χώρο, μέσω επιβολής περιορισμών σε κατασκευαστές Android συσκευών, προκειμένου να προστατέψει το μερίδιό της στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.

Η αρμόδια ρωσική αρχή, FAS, είχε αποφανθεί το 2015 πως η Google παραβίαζε τον νόμο απαιτώντας την προεγκατάσταση εφαρμογών στις οποίες περιλαμβανόταν το δικό της εργαλείο αναζήτησης σε Android συσκευές, μετά από καταγγελία της ρωσικής μηχανής αναζήτησης Yandex.

Η Google πλέον δεν θα απαιτεί αποκλειστικότητα όσον αφορά στις εφαρμογές της σε Android συσκευές στη Ρωσία και δεν θα περιορίζει την προεγκατάσταση ανταγωνιστριών μηχανών αναζήτησης και άλλων εφαρμογών, στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Επίσης, θα αναπτύξει ένα εργαλείο που επιτρέπει σε χρήστες να επιλέγουν μια default μηχανή αναζήτησης στις Android συσκευές τους.

«Οι χρήστες θα είναι σε θέση να αλλάζουν τα settings ανά πάσα στιγμή και να επιλέγουν την default μηχανή αναζήτησης που ταιριάζει στις ανάγκες τους» ανακοίνωσε η FAS.

Η Google επιβεβαίωσε τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Ακόμη, ανέφερε ότι έκλεισε συμφωνία με τη Yandex η οποία «παρέχει νέες ευκαιρίες για τη Yandex ώστε να προωθεί την υπηρεσία αναζήτησής της εντός του Chrome».

Ο Αλεξάντερ Σούλγκιν, επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων της Yandex, είπε πως ελπίζει η συμφωνία να έχει επιπτώσεις για παρόμοιες υποθέσεις στην Ευρώπη και αλλού.

Η διάρκεια της συμφωνίας είναι έξι χρόνια και εννιά μήνες, και εγκρίθηκε από ρωσικό δικαστήριο νωρίτερα μέσα στη Δευτέρα. Στο πλαίσιό της, η Google θα πρέπει να πληρώσει επίσης 439 εκατ. ρούβλια (7,85 εκατ. δολάρια) σε πρόστιμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.