H Νέα Ζηλανδία στην κούρσα του διαστήματος με την εκτόξευση 3D-printed πυραύλου

Η Rocket Lab, εταιρεία με αντικείμενο τις εκτοξεύσεις στο διάστημα, πραγματοποίησε την Πέμπτη την παρθενική πτήση του 3-D printed, τροφοδοτούμενου με μπαταρίες πυραύλου της, από τη χερσόνησο Μαχία της Νέας Ζηλανδίας. «Φτάσαμε στο διάστημα. Η ομάδα είναι ενθουσιασμένη» ανακοίνωσε μέσω Twitter η εταιρεία.

Όπως σημειώνει το Reuters, η επιτυχής εκτόξευση ενός χαμηλού κόστους, 3-D printed πυραύλου αποτελεί σημαντικό βήμα στην κούρσα των ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών, που επιδιώκουν μείωση του κόστους πρόσβασης στο διάστημα- ενώ παράλληλα βάζει στο παιχνίδι και τη Νέα Ζηλανδία, ως ένα διαστημικό «hub».

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Λος Άντζελες και τη Νέα Ζηλανδία, διαφημίζει τις υπηρεσίες της ως έναν τρόπο τακτικής πρόσβασης σε τροχιά. «Σκοπός μας με το Electron ήταν να αναπτύξουμε ένα αξιόπιστο όχημα εκτόξευσης που μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλους αριθμούς- απώτερος στόχος μας είναι να καταστήσουμε το διάστημα προσβάσιμο, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου συχνότητα ευκαιριών εκτοξεύσεων» είπε ο Πίτερ Μπεκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε ανακοίνωσή του.

Η εταιρεία ανέπτυσσε το όχημα εκτόξευσης μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, και την περασμένη εβδομάδα έλαβε το «πράσινο φως» από τη US Federal Aviation Administration. Η εκτόξευση αναβλήθηκε τρεις φορές λόγω κακοκαιρίας.

Η Νέα Ζηλανδία έχει θεσπίσει νέα νομοθεσία περί εκτοξεύσεων πυραύλων, και ιδρύσει μια διαστημική υπηρεσία, αποσκοπώντας στο να καταστεί ένα hub χαμηλού κόστους για εκτοξεύσεις στο διάστημα. Όσον αφορά στη Rocket Lab, είναι μια από 30 εταιρείες και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν τεχνολογία για οικονομικές εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων, ως εναλλακτική πρόταση σε εταιρείες που αγωνίζονται να «κλείσουν θέση» σε εκτοξεύσεις μεγαλύτερων πυραύλων, ή πληρώνουν αδρά για εξειδικευμένες, αποκλειστικές υπηρεσίες. Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει λάβει χρηματοδότηση 148 εκατ. δολαρίων και ότι η αξία της ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται η NASA, η εταιρεία earth-imaging Planet και οι startups Spire και Moon Express. Θα πραγματοποιηθούν ακόμα δύο δοκιμές πριν αρχίσουν οι κανονικές αποστολές, κατά τα τέλη του έτους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.