H ώρα της κρίσεως για το Facebook

Αντιμέτωπο με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις από την ίδρυσή του βρίσκεται το Facebook. Η υπόθεση της Cambridge Analytica το έχει θέσει στο μικροσκόπιο πολιτικών και ρυθμιστικών αρχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που εστιάζουν στους μηχανισμούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Βρίσκεται όμως και στο στόχαστρο των επενδυτών με αποτέλεσμα να έχει χάσει 60 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του τις τελευταίες ημέρες.

Αν και η υπόθεση αφορά την παράτυπη χρήση δεδομένων από την βρετανική εταιρεία συμβούλων στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενδεχομένως να χρειαστεί να «κάνει περιοδεία ανά τα κοινοβούλια της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις ανησυχίες.

Έχει ήδη λάβει πρόσκληση από το βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, επίσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συζητήσει την υπόθεση με εκπροσώπους του Facebook κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ενώ η ιταλική αρχή τηλεπικοινωνιών έχει ζητήσει από την εταιρεία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση δεδομένων.

Σε ένα πρώτο βήμα πάντως ο κ. Ζάκερμπεργκ σχεδιάζει να μιλήσει στο προσωπικό της ετιαρείας την Παρασκευή, το οποίο μένει εν πολλοίς στο σκοτάδι για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) εξετάζει κατά πόσον το Facebook παραβίασε τους όρους συμφωνητικού του 2011. H FTC είναι ο αρμόδιος οργανισμός στις ΗΠΑ για τη συμμόρφωση των εταιρειών με τις πολιτικές προστασίας της ιδιωτικότητας. Έχει δε τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμο, εάν κρίνει ότι υπήρξε παράβαση των κανόνων.

Το Facebook από την πλευρά του δηλώνει «σοκαρισμένο που εξαπατήθηκε» γα τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών του από την Cambridge Analytica και επισημαίνει ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.