HORNET: Ταχύ και ανώνυμο το δίκτυο που σκοπεύει να αντικαταστήσει το TOR

To δίκτυο TOR (The Onion Router) είναι πλέον αρκετά γνωστό ως ένα δίκτυο ανωνυμίας, που προστατεύει την ταυτότητα των χρηστών του, κρατώντας μακριά αυτούς που μπορεί να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους.

Ωστόσο, ακριβώς το ότι έχει γίνει γνωστό το έχει καταστήσει πιο ευάλωτο και στόχο παρακολούθησης- οπότε και πολλοί αναζητούν τον διάδοχό του. Και ίσως αυτός να έχει καταφθάσει ήδη: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Daily Dot, το HORNET (High-speed Onion Routing at the Network Layer) αποτελεί μία νέα τεχνολογική προσέγγιση η οποία επιτρέπει στα nodes του (τους υπολογιστές που απαρτίζουν το δίκτυο) να επεξεργάζονται ανώνυμο traffic σε ταχύτητες άνω των 93 Gb/s, σύμφωνα με τους ερευνητές που το αναπτύσσουν.

Ο απώτερος στόχος, όπως υποστηρίζεται από την ομάδα του HORNET (ερευνητές από το CMU/ETH Zurich και ένας από το UCL, ονόματι Τζωρτζ Δανέζης), είναι ανωνυμία «κλίμακας διαδικτύου».

Το Tor έχει δύο εκατ. ημερήσιους χρήστες- ωστόσο έχει τα προβλήματά του, σημαντικό εκ των οποίων είναι η ταχύτητά του (ή μάλλον, η έλλειψη αυτής, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις). Το HORNET αποσκοπεί στη διόρθωση αυτού.

Οι βασικές αρχιτεκτονικές είναι πολύ παρόμοιες: Ένα γκρουπ από relay nodes παγκοσμίως χρησιμοποιούντια για τη μείξη και κρυπτογράφηση του Internet traffic σε πολλαπλά στρώματα (εξ ου και το «κρεμμύδι» στο όνομα) έτσι ώστε στο τέλος της διαδικασίας να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί από πού προήλθε εξαρχής το traffic.

Το HORNET αποσκοπεί σε αυξημένες επιδόσεις και δυνατότητες κλίμακας, καθώς οδηγεί το traffic μέσα από το δίκτυο βάζοντας τα ενδιάμεσα nodes να αποφεύγουν το per-session state (κλειδιά κρυπτογράφησης, πληροφορίες δρομολόγησης) και στέλνοντας αυτές τις εργασίες στο τέλος της «γραμμής» (ή την αρχή της). Με αυτό τον τρόπο, τα nodes μπορούν να λειτουργούν θεωρητικά ταχύτερα.

Ωστόσο, ταχύτητα χωρίς ασφάλεια δεν νοείται σε ένα τέτοιο δίκτυο, και το HORNET είναι σχεδιασμένο για να επιτυγχάνει εκεί που αποτυγχάνουν τα άλλα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.

Το δίκτυο είναι έτσι σχεδιασμένο για να εμποδίζει επίδοξους «ωτακουστές» πάσης φύσεως. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές σύντομα, όταν η έρευνά τους εξεταστεί και από άλλους ειδικούς του χώρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.