Η BlackBerry αναπτύσσει λογισμικό για χρήση σε συστήματα οχημάτων

Η BlackBerry ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα νέο λογισμικό ασφαλείας το οποίο προορίζεται για χρήση σε πολύπλοκα συστήματα υπολογιστών, εγκατεστημένα σε οχήματα.

Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε τα ονόματα των αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω λογισμικό, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της εταιρείας, ο John Wall, μίλησε για «πολλαπλές» εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων οι οποίες έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες εγκατάστασης νέων, προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων στα μελλοντικά τους οχήματα.

Το νέο λογισμικό, με την ονομασία QNX Hypervisor 2.0, είναι πρακτικά ένας τρόπος τα μελλοντικά οχήματα να είναι πιο καλά προστατευμένα σε περίπτωση hacking. Σύμφωνα με την BlackBerry το QNX Hypervisor 2.0 μπορεί να απομονώσει πολλαπλές παραμέτρους ώστε αυτές να «τρέχουν» σε ένα μοναδικό τμήμα πυριτίου, επιτρέποντας έτσι την απομόνωση λειτουργιών οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την ασφάλεια των συστημάτων που είναι «εκτεθειμένα» σε ασύρματα δίκτυα.

«Σκεφθείτε ένα σπίτι και έναν διαρρήκτη που επιχειρεί να μπει σε αυτό. Ακόμη και αν ο διαρρήκτης μπει στο πρώτο δωμάτιο, η πόρτα παραμένει κλειδωμένη, άρα δεν μπορεί να συνεχίσει στο επόμενο δωμάτιο», ήταν το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο John Wall, επικεφαλής του τμήματος QNX της BlackBerry, για να εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας του νέου λογισμικού.

Το τμήμα QNX κατέχει σημαντική θέση στην αγορά των infotainment συστημάτων σε οχήματα με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά η αυτοκινητοβιομηχανία θεωρείται ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της αγοράς τεχνολογίας. Οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη αναπτύσσουν τα αυτόνομα οχήματα του προσεχούς μέλλοντος.

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις της BlackBerry, η Qualcomm ανακοίνωσε ότι το νέο λογισμικό είναι συμβατό με τον επεξεργαστή Snapdragon 820Am, που χρησιμοποιείται σε υπολογιστικά συστήματα οχημάτων, επιτρέποντας στου κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν την πολυπλοκότητα του hardware και φυσικά το κόστος ώστε να τοποθετούν πολλαπλά συστήματα σε μία απλή πλατφόρμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.