Οι δέκα ιστοσελίδες που άλλαξαν τον κόσμο

Ο παγκόσμιος ιστός θα γίνει 27 χρονών τον Δεκέμβριο. Στις 20 Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα, είναι η επέτειος από τότε που ο Βρετανός μηχανικός και επιστήμονας Tim Berners-Lee ξεκίνησε την πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου, στο γνωστό μας CERN της Ελβετίας.
Ποιος να το έλεγε ότι το 2017 το τοπίο που κάποτε κυριαρχείτο από εταιρείες όπως η Microsoft (Internet Explorer) και η Netscape (Navigator) θα είχε πλέον ολοένα και περισσότερο χώρο για νέους παίκτες όπως η Google (Chrome);
Ιδού μια επιλογή 10 ιστοσελίδων που επηρέασαν βαθύτατα το συγκεκριμένο μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης.
10. REDDIT
Τα διαδικτυακά φόρουμ βρίσκονται μαζί μας από τότε που άρχισε να υπάρχει το διαδίκτυο, και άρα υπ’ αυτή την έννοια το Reddit είναι το σύγχρονο πρόσωπο αυτού που παλαιότερα ήταν απλώς dial-up χώροι συζητήσεων. Όμως, το Reddit – το οποίο ξεκίνησε το 2005 – είναι ένας συνδυασμός ειδήσεων και αντιδράσεων. Και κάπως έτσι η ιστοσελίδα θεωρείται «Το πρωτοσέλιδο του διαδικτύου», με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες μέχρι σήμερα.
9. EBAY
Η Amazon είναι πλέον το μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα σήμερα, αλλά η ιδέα μιας ανοιχτής αγοράς για αγοραστές και πωλητές έγινε δημοφιλής χάρη στο eBay. Η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995 ως AuctionWeb, και άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο διάθεσης των μεταχειρισμένων προϊόντων στο διαδίκτυο. Ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο eBay για να βρουν παλιά αντικείμενα, από μεταχειρισμένα iPhone μέχρι σπάνια ζευγάρια παπούτσια.
8. THE PIRATE BAY
Οι ανοιχτές πλατφόρμες είναι από τη φύση τους αμφιλεγόμενες, καθώς δίνουν φωνή σε ομάδες που επιδιώκουν ν αμφισβητήσουν τις καθιερωμένες αρχές κουλτούρας ή δικαίου. Ο παράνομος διαμοιρασμός μουσικών αρχείων ξεκίνησε από ιστοσελίδες όπως το Napster στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά το The Pirate Bay που ξεκίνησαν τρεις Σουηδοί το 2003 ενσαρκώνει το ρητό εναντίον του copyright, «η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη». Παρά τις αγωγές και τις ποινικές έρευνες, η ιστοσελίδα συνεχίζει να υπάρχει, παρέχοντας συνδέσμους που οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να «κατεβάσουν» ταινίες, μουσική, βιβλία και πολλά άλλα.

Δείτε τις υπόλοιπες στο FortuneGreece

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.