Η ΕΕ κατηγορεί τη Microsoft για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων

Η Koμισιόν ενημέρωσε τη Microsoft για την προκαταρκτική της άποψη ότι η Microsoft παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ συνδέοντας το προϊόν επικοινωνίας και συνεργασίας Teams με τις δημοφιλείς εφαρμογές παραγωγικότητας που περιλαμβάνονται στις σουίτες για επιχειρήσεις Office 365 και Microsoft 365″, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ – σε μια δήλωση αιτιάσεων, η οποία αποστέλλεται για να ενημερώσει τις εταιρείες για τις ανησυχίες που εγείρονται εναντίον τους.

Σύμφωνα με το CNBC, εάν η Κομισιόν αποφασίσει ότι έχει διαπραχθεί παράβαση από την Microsoft, μπορεί να απαγορεύσει τις σχετικές δραστηριότητες της και να επιβάλει πρόστιμο έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων της.

Η Microsoft προχώρησε στο προληπτικό βήμα να αποσυνδέσει το Teams από το Microsoft 365 σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες της ΕΕ. Ωστόσο, η Κομισιόν ανέφερε στην ανακοίνωσή της χθες (25.06.24) τι οι αλλαγές ήταν “ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της και ότι απαιτούνται περισσότερες αλλαγές στη συμπεριφορά της Microsoft για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού”.

Η Microsoft δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύσεις για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες ανησυχίες της επιτροπής. “Έχοντας αποσυνδέσει το Teams και έχοντας κάνει τα πρώτα βήματα διαλειτουργικότητας, εκτιμούμε την πρόσθετη σαφήνεια που παρέχεται σήμερα”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, σε δήλωσή του την Τρίτη. Οι μετοχές της εταιρείας παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση της Τρίτης.

Η ΕΕ ξεκίνησε την έρευνά της κατά της Microsoft -η οποία παραμένει σε εξέλιξη- τον Ιούλιο του 2023 μετά από καταγγελία της Salesforce -που ανήκει στην Slack, η οποία διαθέτει μια ανταγωνιστική υπηρεσία συνομιλίας με την Teams.

Οι ανησυχίες της Επιτροπής επικεντρώνονται στο γεγονός ότι, ξεκινώντας από το 2019 περίπου, η Microsoft συνέδεσε την Teams με τις εφαρμογές λογισμικού ως υπηρεσία – ή SaaS – όπως το Office. Σημειώνει ότι η Microsoft είναι “κυρίαρχη παγκοσμίως” στην αγορά SaaS για επαγγελματικές εφαρμογές παραγωγικότητας.

“Ειδικότερα, η Επιτροπή ανησυχεί ότι η Microsoft μπορεί να έχει χορηγήσει στο Teams πλεονέκτημα διανομής, μη δίνοντας στους πελάτες την επιλογή να αποκτήσουν ή όχι πρόσβαση στο Teams όταν εγγράφονται στις εφαρμογές παραγωγικότητας SaaS”, έγραψαν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το πλεονέκτημα του τεχνολογικού κολοσσού μπορεί να έχει επιδεινωθεί από τους περιορισμούς της διαλειτουργικότητας – την ικανότητα δύο ή περισσότερων συστημάτων να συνεργάζονται – μεταξύ των προσφορών της Microsoft και των ανταγωνιστών του Teams.

“Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να εμπόδισε τους ανταγωνιστές της Teams να ανταγωνιστούν, και με τη σειρά τους να καινοτομήσουν, εις βάρος των πελατών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο”, ανέφερε η Επιτροπή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.