Η Google σχεδιάζει να χρεώνει τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο με AI

Η Google φέρεται να καταστρώνει σχέδια για τη χρέωση των λειτουργιών αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Αν τελικά λάβει χώρα τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή στο μοντέλο εσόδων της εταιρείας στην ιστορία της, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η ριζική αλλαγή είναι φυσική συνέπεια των τεράστιων δαπανών που απαιτούνται για την παροχή της υπηρεσίας, λένε οι ειδικοί, και θα αφήσει κάθε κορυφαίο παίκτη στον τομέα να προσφέρει κάποια ποικιλία συνδρομητικού μοντέλου για να καλύψει το κόστος του.

Οι προτάσεις της Google, τις οποίες αποκάλυψαν για πρώτη φορά οι Financial Times, θα συνεπάγονται ότι η εταιρεία θα προσφέρει αποκλειστικά τη νέα λειτουργία αναζήτησης στους χρήστες των premium συνδρομητικών υπηρεσιών της, στις οποίες οι πελάτες πρέπει ήδη να εγγραφούν αν θέλουν να χρησιμοποιούν τους βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης σε άλλα εργαλεία της Google, όπως το Gmail και η σουίτα γραφείου της.

Με την εν λόγω εμπειρία αναζήτησης, που δοκιμάζεται σε beta για επιλεγμένους χρήστες, η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη της Google χρησιμοποιείται για να απαντά απευθείας σε ερωτήματα με μία μόνο απάντηση, σε παρόμοιο στυλ με τη συνομιλιακή προσέγγιση του ChatGPT και των ανταγωνιστών του.

«Η αναζήτηση με τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο ακριβή στον υπολογισμό από τις παραδοσιακές διαδικασίες αναζήτησης της Google. Έτσι, χρεώνοντας την αναζήτηση AI η Google θα επιδιώξει να ανακτήσει τουλάχιστον αυτό το κόστος», δήλωσε η Χέδερ Ντάου, επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων στη συμβουλευτική εταιρεία ψηφιακού μετασχηματισμού UST.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.