Οι πέντε αποχρώσεις του… εγκλήματος

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα νέο εργαλείο το οποίο μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το χρώμα των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος με βάση ανθρώπινο βιολογικό υλικό – ακόμη και ένα πολύ μικρό δείγμα DNA – το οποίο εντοπίζεται στον τόπο ενός εγκλήματος ή και σε αρχαιολογικά ευρήματα. Η καινούργια μέθοδος «3 σε 1» μπορεί να προσφέρει περιγραφή ενός ατόμου με τρόπο που δεν ήταν δυνατός ως σήμερα καθώς αποδίδει συγχρόνως και τα τρία «χρωματικά» χαρακτηριστικά με χρήση ενός δωρεάν διαδικτυακού «εργαλείου».

Ανάλυση ακόμη και «κακού» δείγματος
Οι ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής Επιστήμης στο IUPUI (Indiana University – Purdue University Indianapolis) των ΗΠΑ και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ανέπτυξαν το σύστημα HIris-Plex-S DNA test, το οποίο μπορεί να αναλύσει ακόμη και ένα πολύ μικρό και κακής ποιότητας δείγμα DNA, όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Forensic Science International: Genetics». Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιείται όταν η συμβατική μέθοδος ανάλυσης του DNA που εφαρμόζεται στην εγκληματολογία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επειδή δεν υπάρχει γενετικό δείγμα αναφοράς ώστε να γίνει η σύγκριση με το δείγμα από το σημείο του εγκλήματος.

Το HIris-Plex-S DNA test μπορεί να βρίσκει τον φαινότυπο του χρώματος των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος ταυτοχρόνως. Οι χρήστες, όπως η Αστυνομία ή οι ανθρωπολόγοι, εισάγουν στο διαδικτυακό εργαλείο όλα τα σχετικά στοιχεία του δείγματος του γενετικού υλικού το οποίο έχουν εντοπίσει και το σύστημα δίνει τη… χρωματική απάντηση.

Πρόβλεψη με βάση πέντε χρωματικούς υπότυπους
«Εχουμε στο παρελθόν παράσχει στην αστυνομία, στα δικαστήρια αλλά και στους ανθρωπολόγους εργαλεία DNA για το χρώμα των ματιών αλλά και για τον συνδυασμό χρώματος ματιών και μαλλιών, ωστόσο το χρώμα του δέρματος είχε αποδειχθεί δύσκολο μέχρι σήμερα» ανέφερε η γενετίστρια στον τομέα της εγκληματολογίας Σούζαν Γουόλς από το IUPUI, που ήταν η μία εκ των δύο επικεφαλής της μελέτης. Η ερευνήτρια συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό ότι προβλέπουμε το χρώμα του δέρματος με βάση πέντε διαφορετικούς υπότυπους – πολύ ανοιχτόχρωμο, ανοιχτόχρωμο, ενδιάμεσο, σκουρόχρωμο και σκουρόχρωμο προς μαύρο – με βάση δείκτες DNA από τα γονίδια που προσδιορίζουν το χρώμα του δέρματος. Δεν είναι το ίδιο με τον εντοπισμό της γενετικής καταγωγής. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μοιάζει περισσότερο με τον προσδιορισμό του ακριβούς κωδικού μιας μπογιάς σε ένα χρωματοπωλείο παρά με τον προσδιορισμό της φυλής ή της εθνικότητας».

Μια αντικειμενική γενετική ματιά
Η δρ Γουόλς σημείωσε ότι αν ρωτήσουμε κάποιον αυτόπτη μάρτυρα ενός εγκλήματος σχετικά με το τι είδε στον τόπο του εγκλήματος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων εκείνος θα δώσει απάντηση σχετικά με το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος του δράστη. «Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τη γενετική ώστε να ρίξουμε μια αντικειμενική ματιά σε αυτά που υποστηρίζει ο αυτόπτης μάρτυρας».

Από την πλευρά του, ο έτερος επικεφαλής της μελέτης Μάνφρεντ Κάιζερ από το Ιατρικό Κέντρο του Erasmus ανέφερε ότι «με το νέο σύστημά μας, για πρώτη φορά, οι γενετιστές του πεδίου της εγκληματολογίας καθώς και οι γενετιστές του πεδίου της ανθρωπολογίας θα μπορούν να λαμβάνουν ταυτοχρόνως πληροφορίες για το χρώμα των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος από ένα δείγμα DNA, ακόμη και αν αυτό το δείγμα είναι μικρής ποσότητας και χαμηλής ποιότητας – κάτι που συμβαίνει συχνά στις εγκληματολογικές αλλά και στις ανθρωπολογικές έρευνες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.