Η συμφωνία των Apple-Qualcomm φέρνει απόσυρση της Intel από την αγορά του 5G

Ελάχιστες μόνο ώρες μετά την συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ των Apple και Qualcomm η Intel προχώρησε στην ανακοίνωση ότι λαμβάνει την απόφαση απόσυρσης από την αγορά των νέων δικτύων 5G.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η Intel θα σταματήσει την ανάπτυξη 5G chips για κινητά τηλέφωνα αφήνοντας την Apple με έναν μόνο μελλοντικό προμηθευτή, την Qualcomm. Η ανακοίνωση της Intel ήρθε αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώνοντας ότι σταματά να εργάζεται στον σχεδιασμό modems για 5G συσκευές. Επρόκειτο για τα chips που θα εξόπλιζαν τις συσκευές της Apple από το 2020 και έπειτα, αν και υπήρχαν φήμες ότι η σχετική τεχνολογία της Intel ίσως να μην ήταν έτοιμη πριν το 2021.

«Η εταιρεία θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες των ήδη υπαρχόντων πελατών για modems τεχνολογίας 4G, αλλά δεν θα δρομολογήσει προϊόντα modem 5G στον χώρο των smartphones, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχεδιάστηκαν αρχικά για λανσάρισμα το 2020», αναφέρει η ανακοίνωση της Intel, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μόνος πελάτης τέτοιου είδους modem είναι η Apple.

Παράλληλα, η Intel πρόσθεσε ότι «θα ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των δυνατοτήτων για μόντεμ 4G και 5G σε υπολογιστές, διαδικτυακές συσκευές και άλλες συσκευές που βασίζονται σε δεδομένα». Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην επιχειρηματική της υποδομή δικτύου 5G. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τα δίκτυα 5G και την μετάπτωση των δικτύων στο Cloud, αλλά στον τομέα των modem για smartphones έχει καταστεί εμφανές ότι δεν υπάρχει σαφής δρόμος για κερδοφορία και θετικές αποδόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Intel, Bob Swan.

Η ανακοίνωση της Intel ήρθε στον απόηχο της συμφωνίας συμβιβασμού-έκπληξη μεταξύ των Apple και Qualcomm, λίγες μόνο ώρες νωρίτερα. Οι δύο πλευρές που βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη σχετικά με τους όρους χρήσης ευρεσιτεχνιών εξέδωσαν την Τρίτη ένα κοινό δελτίο Τύπου, την ίδια ώρα που οι δικηγορικές τους ομάδες πραγματοποιούσαν τις αρχικές τους αγορεύσεις κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δικαστήριο της Νότιας Καλιφόρνια.

Μετά από δύο χρόνια διαμάχης οι Apple και Qualcomm κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ο ίδιος ο CEO της πρώτης, Tim Cook, δήλωνε ότι η εταιρεία του δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Qualcomm. Σε κάθε περίπτωση ο διακανονισμός σηματοδοτεί μία νίκη για την Qualcomm η οποία θα έπρεπε να υποχρεωθεί σε αλλαγή ολόκληρου του επιχειρησιακού της πλάνου εάν έχανε από την Apple.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Apple θα καταβάλει στην Qualcomm αποζημίωση για ένα μη ανακοινωθέν ποσό. Το σύμφωνο χρήσης αδειών ευρεσιτεχνίας, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου 2019, θα έχει διάρκεια έξι χρόνων και θα περιλαμβάνει επιλογή επέκτασης δύο ετών. Η Apple και η Qualcomm υπέγραψαν επίσης μια πολυετή συμφωνία εφοδιασμού με chipset, πράγμα που σημαίνει ότι τα modems της Qualcomm θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν στις συσκευές iPhone.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της διευθέτησης, θα απορριφθούν όλες οι διεθνείς διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που αφορούν κατασκευαστές συμβολαίων της Apple. Οι εταιρείες έχουν ανοικτές υποθέσεις σε δικαστήρια της Κίνας, της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Άγνωστο πάντως παραμένει εάν η λήψη της απόφασης της Intel ήρθε πριν ή μετά τον δικαστικό συμβιβασμό μεταξύ των Apple και Qualcomm. Εάν η απόφαση ήρθε πριν από τον συμβιβασμό, θα είχε αναγκάσει την Apple να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στην Qualcomm. Προφανώς με τις νέες εξελίξεις φαίνεται απίθανο να πραγματοποιηθεί το σενάριο χρήσης από την Apple 5G chips άλλων κατασκευαστών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.