Κέντρο ερευνών τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα από τη Google

Η Google ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ανοίγει ένα κέντρο ερευνών τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα για να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα της χώρας στον κλάδο – ακόμα και αν πολλά προϊόντα/ υπηρεσίες της αμερικανικής εταιρείας παραμένουν μπλοκαρισμένα στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Σε ανακοίνωσή της η Google υπογράμμισε πως πρόκειται για το πρώτο κέντρο έρευνας του είδους του στην Ασία, και θα πρόκειται για μια ομάδα που θα λειτουργεί στα υπάρχοντα γραφεία της εταιρείας στο Πεκίνο.
Όπως σημειώνει το Reuters, υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην έρευνα και ανάπτυξη πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα, αλλά παράλληλα η κινεζική κυβέρνηση επιβάλλει όλο και πιο αυστηρούς κανόνες σε ξένες εταιρείες- περιλαμβανομένων κάποιων νέων περιορισμών ως προς τη λογοκρισία.

Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι απαγορευμένη στην κινεζική αγορά, όπως και το app store της και οι υπηρεσίες email και cloud storage της. Σύμφωνα με τις αρμόδιες κινεζικές υπηρεσίες, οι περιορισμοί αυτοί έχουν σκοπό να εμποδιστούν επιρροές οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα της χώρας και τα σοσιαλιστικά ιδεώδη.

Ωστόσο, η Google- αν και οι προαναφερθέντες περιορισμοί πιθανότατα θα δυσκολέψουν την επιστροφή της στην κινεζική αγορά- επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην εξαγωγή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης της στην Κίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα τουρνουά του παιχνιδιού Γκο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τοπικές αρχές στην ανατολική Κίνα, όπου μια τεχνητή νοημοσύνη της αντιμετώπισε τον πρωταθλητή Κε Τζιέ- σε μια διοργάνωση η οποία προβλήθηκε πολύ στο εξωτερικό, αλλά όχι ιδιαίτερα από τα τοπικά ΜΜΕ.

Επίσης, αυτόν τον μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι, εμφανίστηκε σε συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Κυβερνοχώρου της Κίνας (την κορυφαία αρμόδια υπηρεσία) όπου απέφυγε θέματα πρόσβασης στην αγορά προκειμένου να συζητήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με τη Google, το νέο κέντρο ερευνών στην Κίνα θα προστεθεί στη λίστα των παρόμοιων κέντρων που ήδη λειτουργούν στη Νέα Υόρκη, το Τορόντο, το Λονδίνο και τη Ζυρίχη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.