Κινεζική «εκστρατεία» στα social media και Γάλλοι «επιθεωρητές» στο Facebook

Στο κλείσιμο 9.800 λογαριασμών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στα social media, οι οποίοι θεωρήθηκε πως είχαν ανεβάσει στο Διαδίκτυο χυδαίο, προκλητικό ή πολιτικά επιβλαβές περιεχόμενο, προχώρησε η αρμόδια αρχή της Κίνας για τον κυβερνοχώρο, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Οι αυστηροί κανόνες online λογοκρισίας της Κίνας έχουν γίνει ακόμα πιο «σφιχτοί» τα τελευταία χρόνια, με νέους νόμους για την επιβολή περιορισμών σε ΜΜΕ, μέτρα παρακολούθησης ιστοσελίδων και εκστρατείες απομάκρυνσης μη αποδεκτού περιεχομένου.

Σύμφωνα με το Reuters, η αρμόδια αρχή (CAC-Διεύθυνση Κυβερνοχώρου Κίνας) ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η εν λόγω εκστρατεία, που άρχισε στις 20 Οκτωβρίου, διέγραψε τους λογαριασμούς για παραβιάσεις οι οποίες περιελάμβαναν «πολιτικά επιβλαβείς πληροφορίες, παραποιούσαν κακόβουλα την ιστορία του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, δυσφήμιζαν ήρωες και την εικόνα του έθνους».

Η CAC κάλεσε μεγάλες εταιρείες του χώρου των social media, όπως το Wechat και το Weibo, τονίζοντάς τους πως πρέπει να κάνουν το παν για να αποφευχθεί η «απολίτιστη ανάπτυξη» και «κάθε είδους χάος» μεταξύ των ανεξάρτητων μέσων στις πλατφόρμες τους. Σημειώνεται πως έτσι αποκαλούνται οι λογαριασμοί που παρουσιάζουν δικό τους περιεχόμενο, αλλά δεν έχουν καταγραφεί σε επίσημα μητρώα των αρχών. Αυτοί οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και τα αντικείμενά τους ποικίλλουν: Άλλοι είναι σκανδαλοθηρικοί, άλλοι επιδίδονται σε ερευνητική δημοσιογραφία και άλλοι απλά παρέχουν πιο ενδιαφέρον υλικό από τα επίσημα ΜΜΕ. Επίσης, μεταξύ αυτών που έκλεισαν ήταν και λογαριασμοί που ανέβαζαν πορνογραφικό υλικό.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το Facebook πρόκειται να επιτρέψει σε Γάλλους επιθεωρητές να ενταχθούν στην εταιρεία για να εξετάσουν πώς ακριβώς μάχεται κατά της ρητορικής μίσους. Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο τεχνολογικός κολοσσός «ανοίγει τις πύλες του» με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, τη Δευτέρα.

Τον Ιανουάριο η γαλλική κυβέρνηση θα στείλει μια μικρή ομάδα ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων στην εταιρεία για έξι μήνες, για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει καλή θέληση στο θέμα από πλευράς του Facebook και αν τα μέτρα που είναι σε ισχύ κατά του ρατσιστικού, σεξιστικού κλπ περιεχομένου θα μπορούσαν να βελτιωθούν. «Είναι μια πρωτιά» είπε ο Μακρόν στο Internet Governance Forum στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι είναι μεν πείραμα, αλλά και ένα «πολύ σημαντικό πρώτο βήμα».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια συνάντηση με τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον Μάιο, όταν ο Μακρόν είχε προσκαλέσει στο Παρίσι κάποιους από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι επιθεωρητές θα έχουν πρόσβαση σε πιο «εμπιστευτικό» περιεχόμενο, όπως αλγορίθμους και κωδικούς του Facebook.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.