Κλοπή δεδομένων από τη NASA μέσω «μίνι» υπολογιστή Raspberry Pi

Ένας μικροσκοπικός υπολογιστής Raspberry Pi χρησιμοποιήθηκε για την κλοπή δεδομένων από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, όπως αποκάλυψε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Σύμφωνα με το BBC, έκθεση ελέγχου δείχνει ότι η συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιήθηκε για την κλοπή περίπου 500 ΜΒ δεδομένων- ενώ δύο από τα αρχεία που εκλάπησαν έχουν να κάνουν με διεθνείς μεταφορές στρατιωτικής και διαστημικής τεχνολογίας. Σημειώνεται πως ο δράστης ο οποίος χρησιμοποίησε τη συσκευή για να παραβιάσει το δίκτυο παρέμενε ανεντόπιστος επί περίπου 10 μήνες.

Ο εν λόγω χάκερ απέκτησε πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο του Jet Propulsion Lab μέσω του Raspberry Pi παίρνοντας τον έλεγχο του λογαριασμού χρήστη του. Αν και ο υπολογιστής είχε συνδεθεί στο δίκτυο από τον εργαζόμενο, οι χαλαροί κανονισμοί σχετικά με το logging είχαν ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πως βρισκόταν εκεί, σύμφωνα με την αναφορά. Αυτή η αμέλεια άφησε τη συσκευή χωρίς παρακολούθηση στο δίκτυο, επιτρέποντας στον δράστη να αποκτήσει τον έλεγχό της και να τη χρησιμοποιήσει για την υποκλοπή δεδομένων.

Ο Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής μεγέθους πιστωτικής κάρτας και κόστους περίπου 30 δολαρίων, ο οποίος χρησιμοποιείται σε πολλές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, ενώ είναι επίσης δημοφιλής επιλογή για μικρής κλίμακας προγράμματα υπολογιστή, λόγω του μικρού του μεγέθους και της ευκολίας χρήσης του.

Ο δράστης δεν έχει ταυτοποιηθεί ή συλληφθεί. Τα κλεμμένα δεδομένα προέρχονταν από 23 έγγραφα, αλλά δεν έγιναν γνωστά πολλά σχετικά με το είδος των πληροφοριών που εκλάπησαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.