Κοινή πρωτεΐνη στο δέρμα «ενεργοποιεί» τη φαγούρα στην αλλεργία

Μία κοινή πρωτεΐνη που συναντάται στο δέρμα – η περιοστίνη- μπορεί να ενεργοποιήσει απευθείας νευρώνες που σχετίζονται με τη φαγούρα (κνησμός), σύμφωνα με έρευνα του North Carolina State University.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το μπλοκάρισμά των αισθητηρίων σε αυτούς τους νευρώνες μείωναν την αντίδραση κνησμού σε ένα μοντέλο ατοπικής δερματίτιδας (εκζέματος) για ποντίκι. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να αποδειχτούν σημαντικά ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Η αίσθηση της φαγούρας προκύπτει από νευρώνες στο δέρμα μέσω των αποκαλούμενων DRG (dorsal root ganglia) που είναι συμπλέγματα αισθητηρίων κυττάρων στη ρίζα των νευρώνων της σπονδυλικής στήλης- και μετά στη σπονδυλική στήλη.

«Ανακαλύψαμε πως η περιοστίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται σε αφθονία στο δέρμα στο πλαίσιο μιας αλλεργικής αντίδρασης, μπορεί να αλληλεπιδρά απευθείας με αισθητήριους νευρώνες στο δέρμα, στην πράξη ενεργοποιώντας την αντίδραση κνησμού» είπε ο Σαντός Μίσρα, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο και lead author του συγκεκριμένου επιστημονικού άρθρου. «Επιπρόσθετα, ανακαλύψαμε τον νευρωνικό δέκτη που αποτελεί την αρχική σύνδεση μεταξύ περιοστίνης και αντίδραση κνησμού».

Ο Μίσρα και μια ομάδα ερευνητών από το NC State, το Wake Forest University και το Duke University εντόπισαν μια πρωτεΐνη- δέκτη, την ανβ3, η οποία συναντάται σε αισθητήριους νευρώνες στη δέρμα, ως τον δέκτη της περιοστίνης. Σε ένα μοντέλο ατοπικής δερματίτιδας ποντικού, η ομάδα ανακάλυψε πως η έκθεση σε κοινά αλλεργιογόνα όπως κόκκοι σκόνης αύξανε την παραγωγή περιοστίνης στο δέρμα, εντείνοντας την αντίδραση. Ωστόσο όταν οι ερευνητές «απενεργοποίησαν» την πρωτεΐνη- δέκτη, η φαγούρα μειώθηκε σημαντικά.

«Η περιοστίνη και ο δέκτης της συνδέουν το δέρμα απευθείας με το κεντρικό νευρικό σύστημα» είπε ο Μίσρα. «Ανακαλύψαμε το πρώτο σταυροδρόμι στην οδό του κνησμού που σχετίζεται με το έκζεμα. Αν μπορέσουμε να σπάσουμε αυτή τη σύνδεση, μπορούμε να ανακουφίσουμε τον κνησμό».

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.