Με «τσιμπημένη» τιμή το νέο iPhone 8 στην Ελλάδα

Πιο ακριβά από πολλές αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως θα πληρώσουν οι Έλληνες το νέο iPhone 8 που κυκλοφορεί πλέον και στη χώρα μας με τιμή 859 ευρώ (για την έκδοση με τα 64 GB). Όπως μάλιστα αποδεικνύουν τα συγκριτικά στοιχεία της εταιρείας Prisync, μόνο στην Τουρκία και στην Βραζιλία θα μπορούσε να αγοράσει κανείς ακριβότερα από την Ελλάδα το νέο smartphone της Apple.

Συγκρίνοντας τις τιμές από 32 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία ευρώ δολαρίου, στην περίπτωση της Ελλάδας, το νέο τηλέφωνο κοστίζει 1030 δολάρια (δηλαδή 859 ευρώ) παρότι η χώρα μας είναι 8% μόνο πιο ακριβή από το μέσο όρο των 32 χωρών, που διαμορφώνεται στα 921 δολάρια.

Ο κανόνας θέλει να βρίσκει κανείς πιο φτηνό το νέο iPhone στην αμερικανική ήπειρο, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν την πιο χαμηλή τιμή πώλησης στα 699 δολάρια, τιμή ωστόσο που δεν περιλαμβάνει τον φόρο προστιθέμενης αξίας .Εξίσου οικονομικά βρίσκει κανείς την νέα συσκευή και σε ορισμένες ασιατικές αγορές όπως π.χ. η Ιαπωνία (706 δολάρια), το Χονγκ Κονγκ (719 δολάρια) και η Ταιβάν (761 δολάρια). Στην περίπτωση της Ευρώπης τώρα, μόνο στην Ελβετία θα βρει κανείς το νέο τηλέφωνο πιο φτηνό από τον μέσο όρο και των 32 χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως στην Ελλάδα ο συντελεστής ΦΠΑ είναι κατά τουλάχιστον 2-4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος σε σχέση με αυτόν των υπολοίπων χωρών.

Η τιμή του νέου iPhone σε σύγκριση με το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα

Μια ακόμα σύγκριση που πραγματοποιεί η εταιρεία είναι αυτή της τιμής του νέου τηλεφώνου με το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα. Από αυτή προκύπτει πως στην περίπτωση της Ελλάδας, για να αγοράσει κάποιος ένα iPhone 8 θα πρέπει να καταβάλει το 6% του μέσου ετήσιου εισοδήματος (με βάση πάντα το ΑΕΠ της χώρας), «επίδοση» που φέρνει τη χώρα μας στην 6η θέση της εν λόγω κατηγορίας.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Βραζιλία όπου απαιτείται το 14,56% του μέσου ετήσιου εισοδήματος ενώ ακολουθεί η Ρωσία με 11,08%. Στον αντίποδα, βρίσκεται και πάλι το Λουξεμβούργο ( με μόλις 0,9%) ενώ ακολουθούν η Ελβετία (1,11%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (1,22%).

Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψει σε μια χώρα για να αποκτήσει ένα iPhone 8

Πέρα από τις τιμές βέβαια η εταιρεία προχωρά και σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα σύγκριση: πόσες ώρες χρειάζεται να δουλέψει κάποιος με τον βασικό μισθό για να αποκτήσει ένα iPhone 8.

Όπως αποδεικνύεται οι τρεις πρώτες χώρες της εν λόγω κατηγορίας είναι η Ρωσία η Νότια Αφρική και η Κίνα με τους εργαζόμενους να πρέπει να απασχοληθούν 1.169 ώρες, 722 ώρες και 717 ώρες αντίστοιχα. Τέταρτη είναι η Βραζιλία όπου με τον σημερινό βασικό μισθό ένας εργαζόμενος πρέπει να δουλέψει 693 ώρες για να αποκτήσει το iPhone 8 ενώ ακολουθεί η Τουρκία (377 ώρες) και η Πορτογαλία (204 ώρες). Παρά την υψηλή του τιμή σε σχέση με τις λοιπές αγορές του εξωτερικού ένας έλληνας εργαζόμενος θα πρέπει να δουλέψει 202 ώρες (25 και κάτι ημέρες) για να αγοράσει το νέο κινητό της Apple.

Την καλύτερη αναλογία βασικού μισθού και τιμής πώλησης της συσκευής παρουσιάζει η Αυστραλία και το Λουξεμβούργο αφού ο εργαζόμενος των χωρών αυτών πρέπει να εργαστεί μόνο 62 και 63 ώρες για να αποκτήσει το νέο τηλέφωνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.