Μετά τον «Απόλλωνα», η «Άρτεμις»: Τα πρόγραμμα της NASA για την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη

Αξιωματούχοι της NASA αποκάλυψαν το βράδυ της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ) την ανανεωμένη πρόταση προϋπολογισμού προς το Κογκρέσο, ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση άνω του ενός δισ. δολαρίων, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή στη Σελήνη ως το 2024.

Ο Τζιμ Μπράιντενσταϊν, διοικητής της NASA, ανακοίνωσε πως η αποστολή πίσω στη Σελήνη θα έχει το όνομα «Άρτεμις»- της θεάς του κυνηγιού και του φεγγαριού της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και δίδυμης αδελφής του Απόλλωνα. «Η αποστολή μας στη Σελήνη για το 2024 παίρνει το όνομά της από την Άρτεμη, αδελφή του Απόλλωνα και θεάς του φεγγαριού. Ανυπομονούμε να στείλουμε την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στην επιφάνεια της Σελήνης ως το 2024» έγραψε σε σχετικό tweet του. Υπενθυμίζεται πως «Απόλλων» ήταν το όνομα του θρυλικού προγράμματος της NASA με τις αποστολές στη Σελήνη, περιλαμβανομένης της ιστορικής αποστολής του «Απόλλων 11» το 1969.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times, η αναθεώρηση αυτή του προϋπολογισμού βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του αιτήματος, και το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει τα σχέδια της κυβέρνηση Τραμπ για μια «κούρσα» επιστροφής στην επιφάνεια της Σελήνης. Η NASA αρχικά σχεδίαζε να στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη το 2028, μέχρι που ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε τον Μάρτιο την πρόθεση της κυβέρνησης αυτό να γίνει το 2024.

Κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον Μπράιντενσταϊν και άλλα στελέχη της NASA, αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόταση αύξησης του προϋπολογισμού στο Twitter. Ο προϋπολογισμός της NASA για το δημοσιονομικό έτος 2020, που τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι 21,5 δισ. δολάρια. Τον Μάρτιο, το αρχικό αίτημα του προέδρου για τον προϋπολογισμό του 2020 επεδίωκε τη μείωση δαπανών κατά 500 εκατ. δολάρια. Τώρα επιδιώκεται αύξησή τους κατά 1,1 δισ. Τα χρήματα αυτά θα περιλαμβάνουν 651 εκατ. δολάρια για το Space Launch System, τον νέο πύραυλο που αναπτύσσει η NASA, και την κάψουλα Orion, που θα πάει τους αστροναύτες στη Σελήνη και αλλού. Επίσης, η NASA θέλει ένα δισ. δολάρια για να αρχίσει την ανάπτυξη ενός συστήματος προσεδάφισης για εμπορική χρήση, που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης. Μέρος αυτών των δαπανών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω του περιορισμού της κλίμακας και της καθυστέρησης των σχεδίων για το Gateway, έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Ακόμη, η NASA ζητά 132 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογιών για σκοπούς όπως η μετατροπή πάγου σε κρατήρες στους πόλους της Σελήνης σε νερό και 90 εκατομμύρια για τη ρομποτική εξερεύνηση της Σελήνης. Ο Μπράιντενσταϊν είπε πως στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις και ότι η NASA υπολογίζει πόσο υψηλές θα ήταν αυτές. Ο ίδιος χαρακτήρισε το παρόν αίτημα ως «προκαταβολή», ενώ σημείωσε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε άλλα προγράμματα της NASA (τονίζοντας πως τα επιστημονικά προγράμματα και η χρηματοδότηση του ISS παραμένουν ασφαλή).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.